Sport

Vitathatatlanul a veterán Novak Djokovics a legjobb

Huszonhármas számmal a kabátján jelent meg a döntő utáni sajtótájékoztatón Novak Djokovics, hirdetvén, hogy a francia nyílt teniszbajnokságon megnyerte 23. Grand Slam-tornáját, s ezzel ő lett minden idők legeredményesebb férfi teniszezője. A Roland Garros honlapja szerint a 36 éves szerb játékos türelmesen válaszolt az újságírók kérdéseire.

Vitathatatlanul a veterán Novak Djokovics a legjobb
Sikerült a csúcstámadás Párizsban
Fotó: AFP/Emmanuel Dunand

– Milyen érzés a történelem legnagyobb férfi játékosának lenni?

– Nem mondanám azt, hogy én vagyok a legnagyobb, mert tiszteletlenség lenne a sportágunk különböző korszakainak nagy bajnokaival szemben, akik teljesen más versenyrendszerben játszottak, mint ma. Szóval, úgy érzem, hogy minden generációnak minden nagy bajnoka hatalmas nyomot, örökséget hagyott maga után, és előkészítette az utat a számunkra, hogy ezt a sportot ilyen nagyszerű tornákon űzhessük világszerte. Ezért azt a vitát, hogy ki a legnagyobb, más döntésére bízom.

– Hogyan értékeli idei második Grand Slam-győzelmét?

– Ez a trófea újabb megerősítése annak, hogy még mindig képes vagyok ilyen szinten játszani, s ez nagyon jó az önbizalmamnak. Mert a lelkiállapot nagyon fontos, hogy ilyen tornán tudjál győzni. A statisztikák engem nem érdekelnek, a saját történelmemet írom.

– Túl a harmincon tíz nagy bajnokságot nyert, s megelőzte a címek tekintetében két legnagyobb riválisát, Roger Federert és Rafael Nadalt.

– Közhelynek hangzik, de tényleg úgy érzem, hogy az életkor az én esetemben csak egy szám – mondta mosolyogva. – Az igazság az, hogy a testem másképpen reagál a terhelésre, ezért fizikailag több problémával kell megküzdenem, mint a múltban. Tíz évvel ezelőtt sokkal gyorsabban gyógyultam, vagy egyszerűen nem éreztem annyi fájdalmat a testemben, mint napjainkban. Federer és Nadal fontos szerepet tölt be pályafutásomban, mindig is ezekhez a srácokhoz hasonlítottam magam, mert ők ketten a két legnagyobb riválisom. Csodálatos tudni, hogy mindkettőjük előtt vagyok a Grand Slam-győzelmekben, ugyanakkor mindenki a saját történetét írja.

– Képes lehet tovább javítani győzelmei rekordját?

– Természetesen az utazás még mindig nem ért véget. Mert ha Grand Slam tornákat nyerek, akkor nem gondolkozom azon, hogy befejezzem húsz éve tartó versenyzői pályafutásomat. Még mindig motiváltnak érzem magam, és még mindig arra érzek késztetést, hogy a legjobb teniszezőkkel játszhassak. Már nagyon várom Wimbledont!

Nemzetközi sajtóvisszhang

L'Equipe: „A szerb történelmet írt, az első férfi játékos lett, aki 23 Grand Slam-győzelmet aratott. Történelmi rekord, amelyben nagy szerepet játszott a döntő első szettjének megnyerése és a tény, hogy az idei Roland Garroson mind a hat tie-breakjét királyi módon uralta.”
Marca: „Vége a vitának arról, hogy ki minden idők legjobbja.”
Gazzetta dello Sport: „Djokovics: 23 GS-trófea, a legtöbb a férfi teniszben és 388 hét a világranglista első helyén. Casper Ruud fizikailag és mentálisan is mindent megpróbált, hogy megállítsa a szerb fenomént.”
Kronen Zeitung: „Történelmi siker! Riválisa, Rafael Nadal is meghajolt a rekordgyőztes előtt.”
Blick: „A 36 éves Novak Djokovics minden nyomást kibírt, és három szettben legyőzte a 24 esztendős Casper Ruudöt a döntőben, amelynek néhány szakasza rendkívül látványos küzdelmet hozott.”

Kapcsolódó írásaink