Sport

Az FTC-ről szóló futballtörténeti vetélkedőt szervez a Fülöp Márton Alapítvány

Másodszor szervez futballtörténeti vetélkedőt a Fülöp Márton Alapítvány, a téma ezúttal a Ferencváros lesz.

Az FTC-ről szóló futballtörténeti vetélkedőt szervez a Fülöp Márton Alapítvány
FTC
Fotó: gyerehokizni.hu

Ezt Fülöp Ferenc, a Fülöp Márton Alapítvány alapítója jelentette be a csütörtöki kőbányai sajtótájékoztatón. Hozzátette: a hagyományos június végi balatonarácsi kapustábor és a Fülöp Márton Emléktorna mellett tavaly indították el először a vetélkedőt, amelyen akkor a magyar labdarúgás három korszaka volt a téma, és 130 csapat nevezett be rá.

Orosz Pál, a Ferencváros Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója örömmel vette, hogy idén klubjuk kerül a vetélkedő fókuszába, és támogatásáról biztosította a szervezőket, akikkel már régóta jó kapcsolatot ápolnak. Felidézte, hogy Fülöp Márton a műtétje után a Ferencvárosnál edzett, és úgy volt, hogy felépülése után a zöld–fehérek kapusa lesz, de a betegsége kiújult, és a terv meghiúsult.

Menyhárt Sándor, a vetélkedő operatív vezetője elmondta, hogy középiskolás korú, kétfős csapatok jelentkezését várják. Az első két fordulót online bonyolítják le, a döntőt pedig a tíz legjobb csapat részvételével novemberben rendezik Kőbányán. Radványi Gábor sportért is felelős alpolgármester elárulta, hogy a kerület sok szállal kötődik az FTC-hez, ezért a helyi önkormányzat egymillió forinttal támogatja a rendezést.  

Dénes Tamás sporttörténész arra hívta fel a figyelmet, hogy a vetélkedő a jó sportolókon kívül egy másfajta gyerekseregnek is lehetőséget ad a sikerélményekre. Örül annak, hogy a téma az FTC lesz, mert szerinte ez az a hazai klub, amely a leginkább megtestesíti, hogy a futball szeretete egy életérzés. Elárulta, hogy a kérdések a Ferencváros történelmének öt korszakát ölelik fel: az első a sorozatban nyert öt bajnoki cím időszaka 1913-ig, a második a magyar profi futball születése 1926-tól, amikor a zöld–fehérek legyőzték a kétszeres olimpiai bajnok, később világbajnok Uruguay válogatottját.

A harmadik a '40-es évek második fele, amikor az Aranycsapat tagjai közül Budai László, Kocsis Sándor és Czibor Zoltán még Fradi-színekben játszott, és a korszaknak a politika vetett véget. A negyedik a '60-as évek sikerei, amikor egyetlen magyar klubként nemzetközi kupát, VVK-t nyert a Ferencváros, az ötödik pedig a legújabbkori ötös bajnoki sorozat időszaka.
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom