Sport

Jégkorong-vb – Kevin Constantine: Pozitívum, ahogyan kezdtünk

Kiemelte, nagyon fontos lesz a folytatásban is, hogy a játékosai miként kezelik az érzelmeket, mentálisan mennyire felkészültek

Az amerikaiak elleni 7–1-es vereség pozitívuma Kevin Constantine szövetségi kapitány szerint, hogy csapata remekül, bátran kezdte a mérkőzést.

Jégkorong-vb – Kevin Constantine: Pozitívum, ahogyan kezdtünk
Tampere, 2023. május 14. A magyar csapat tagjai a jégkorong-világbajnokság második fordulójában játszott Egyesült Államok - Magyarország mérkőzés végén a finnországi Tamperében 2023. május 14-én. A magyar válogatott 7–1-re kikapott a világranglista-negyedik amerikai csapattól.
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A magyar válogatott amerikai edzője az MTI-nek elmondta, hogy a vasárnapi jó rajt bizakodásra ad okot, mert azzal abszolút nem volt elégedett, ahogyan szombaton, a dánokkal szemben kezdtek a játékosai.

„Most jól vágtunk bele a mérkőzésbe, de fokozatosan fogyott ki az üzemanyag a tartályunkból, hiszen alig volt pihenő időnk, a mai korongbedobás előtt 16 órával hagytuk abba az előző összecsapást. Nagyon örülök annak, ahogy Horváth Dominik teljesített, négy hete nem játszott meccset. Sajnos, voltak eladott korongjaink, és ezt az amerikaihoz hasonló csapatok könyörtelenül kihasználják” – fogalmazott Constantine, akinek ez az első felnőtt világversenye szövetségi kapitányként.

Kiemelte, nagyon fontos lesz a folytatásban is, hogy a játékosai miként kezelik az érzelmeket, mentálisan mennyire felkészültek, mert sokszor ezek fontosabb tényezők a sikerben, mint a fizikális vagy ügyességi faktorok.

„A cél semmit sem változott: szeretnénk bennmaradni, ezért dolgoztunk egész szezonban, és ezért dolgozunk a vb-n is. Meg kell ragadnunk azt a bizonyos, sokat emlegetett pillanatot. Kedden nagyon fontos mérkőzés vár ránk” – tette hozzá.

Az előzetes papírforma alapján a keddi, franciák és a május 22-i, osztrákok elleni találkozón van reális esélye a magyar válogatottnak pontot, pontokat szerezni, és kiharcolni, hogy jövőre a prágai-ostravai világbajnokságon is ott legyen, ne pedig a divízió I/A-ra készüljön.

Az első felnőtt vb-mérkőzésén szereplő Horváth Dominik 43 lövést védett az ötvenből.

„Az érződött, hogy az amerikaiak gondolkodási és cselekvési gyorsaságban sokkal jobbak. Örök élmény marad ez a mérkőzés, még fel kell dolgoznom az élményszerű kudarcot is. Addig forgatták a korongot, amig helyzetbe nem kerültek, és csak akkor lőttek kapura” – mondta a fehérvári kapus.

A most becserélt Kóger Dániel – valamint Nagy Gergő – a harmadik elitvilágbajnokságán lépett pályára, és ezzel rekorder a magyar közegben.

„Ez a mostani magyar válogatott sokkal szervezettebb, mint a hét vagy 14 évvel ezelőtt A-csoportos. Az amerikai és a dán válogatott ellen is voltak olyan szakaszok, amelyek nagyon jól sikerültek. Azonban a legfontosabb, hogy a francia és az osztrák csapat ellen mutassuk meg, hogy valójában jobbak lettünk, mint a korábbi két A-csoportos vb-n voltunk. Itt mindenki tudja, hogy adott szituációban hol kellene lennie, de nyilván az amerikaiak jobban kipörgetnek minket, és elcsúszunk a helyezkedésben, de a franciák és az osztrákok ellen ennek nem szabad bekövetkeznie” – mondta az MTI-nek Kóger.

Nagy Gergő hangsúlyozta, hogy csapatkapitányként is ismeri a társait, és határozottan tudja, hogy a válogatott készen fog állni a franciák elleni keddi összecsapásra.

„Az amerikaiak az egész szezonban magasabb szinten játszanak, mint mi, és ezt a pályán is bebizonyítják. A franciák ellen más lesz, van esélyünk, bízunk magunkban és egymásban” – fogalmazott az FTC csatára.

A mérkőzés legjobb magyarjának választott Szabó Bence szerint – aki a vb eddigi két magyar gólját előkészítette Sofron Istvánnak - nehéz volt tartani a lépést az amerikaiakkal, alig volt pihenő idejük a két összecsapás között.

„Szinte ahogy visszaértünk a szállodába szombat este, már jöhettünk is vissza. Örülök, hogy sikerült Sofival két gólt lövetnem, szereti a passzaimat. Mindegy, ki az ellenfél, változatlan alázattal és hittel kell beleállnunk, így lesz ez kedden a franciák ellen is” – mondta a Budapest JA védője.

Sofron meg is köszönte a jó asszisztokat, majd kitért arra, hogy szerinte meglepték az amerikaiakat.

„Nem is kezdhettünk volna jobban, hamar vezettünk. Persze az ellenfél van olyan jó, hogy ilyenkor tempót vált, és az már sok volt nekünk. Érezhető volt, hogy a második harmadtól más intenzitású amerikai válogatott van a jégen, és akkor már látszódott a két csapat közötti különbség” – nyilatkozta a válogatottban 71 gólnál járó csatár.

Erdély Csanád szerint a vereség ellenére voltak olyan biztató momentumok, amelyek a franciák ellen is fontosak lehetnek.

„Sokat kivett belőlünk a dánok elleni meccs, de sajnos nem volt elegendő idő a regenerálódásra, míg az eleve gyorsabb amerikaiaknak volt pihenőnapjuk. Fokozatosan fáradtunk el, és ők is nagyon fárasztottak minket, mert nem volt nálunk a korong, alig tudtunk optimális időnként cserélni” – mondta a fehérvári támadó.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom