Sport

Az utánpótlásból érkezik Carlos Pastor utódja

Egy évig Kárpáti Krisztián lesz a szegedi kézilabdacsapat vezetőedzője

Tíz év után távozik Juan Carlos Pastor, a bajnoki címvédő Szeged férfi kézilabdacsapatának vezetőedzője. A hírek szerint a klub vezetése korábban tárgyalt Talant Dujsebajevvel és David Davisszal is, de végül a következő szezonban Kárpáti Krisztián lesz a csapat vezetőedzője, majd 2024-ben a svéd Michael Apelgren veszi át az együttes irányítását.

Az utánpótlásból érkezik Carlos Pastor utódja
A 37 éves Kárpáti Krisztián irányítja nyártól a felnőttcsapatot
Fotó: Pickhandball.hu

Szűcs Péter, a Pick Szeged elnöke nyilatkozott a személyi döntésekről a klub honlapján.

Amikor a szezon elején kiderült, hogy Juan Carlos Pastor utolsó idényét tölti Szegeden, már tudták, hogy ki lesz az új vezetőedző?

– Az előző szezon végén látszott, hogy változásra lesz szükség. Nagyon hálásak vagyunk Juan Carlos Pastornak, hogy az elmúlt évtizedben magasabb szintre emelte a csapatot, de bátran mondhatom, az egész klubot. Az EHF-kupa-győzelem, a bajnoki címek és a Magyar Kupa-győzelem mindannyiunk számára fontosak, és tudjuk, hogy ezek megnyerésében elévülhetetlen érdemeket szerzett, nélküle nem tartana itt a szegedi kézilabda. Ettől függetlenül mindkét fél úgy látta, hogy nem tudunk együtt tovább fejlődni, ezért megbeszéltük, hogy elköszönünk egymástól. Mivel nem szerettünk volna kapkodni, és kényszerből egy nem kellőképpen megalapozott döntést hozni a folytatást illetően, ezért azt láttuk a legjobbnak a klub szempontjából, ha ezt a szezont még a Pastor irányítja végig. Igen, voltak elképzelések a fejünkben arról, hogy kik jöhetnek szóba, a kiszemelt edzőkkel tárgyaltunk is, ez nem titok. Azonban a tárgyalások is csak megerősítettek abban, hogy nekünk nem olyan edző kell, akinek a Szeged csak egy újabb klub a listáján. Nekünk olyan valakire van szükségünk, aki pont annyira vagy még inkább sikeréhes, mint mi magunk, akit az motivál, hogy még feljebb jussunk, és nem elégszik meg azokkal az eredményekkel, amelyeket eddig elértünk.

Miért Kárpáti Krisztiánra esett a választás?

– Eddig sem azt a koncepciót vallottuk magunkénak, hogy összevásároljuk a világ sztárjátékosait, ennél felelősebb gazdálkodást folytatunk, és felelősségünk van a jövő kézilabda-generációjának fejlődésében is. Inkább szeretnénk ragaszkodni az identitásunkhoz: fiatal, motivált játékosokkal lefektetni egy új alapot, amelyre hosszú távon építkezhetünk majd. Krisztián az, akit a legtehetségesebb magyar edzőnek tartok, három éve dolgozik velünk, és pontosan abban a legerősebb, amilyen irányba most szeretnénk újraépíteni a csapatot. Utoljára 2014-ben játszhatott éremért az U18-as válogatottunk, a 2022-es Európa-bajnokságon Krisztián és csapata megnyerte a csoportját, és végül 4. helyen zárta a kontinensviadalt. Ez is alátámasztotta az elképzelésünket, hogy jó kezekben lesz a fiatalítás, és a felnőttcsapatunkat is erős kézzel tudja majd irányítani. Nagyon tiszta elképzeléssel vágunk neki az előttünk álló éveknek: fokozatosan, egyre több, lehetőleg az akadémiáról kikerülő játékost szeretnénk beépíteni a felnőttcsapatunkba. Ebben a folyamatban Kárpáti Krisztiánnak elképesztően fontos szerep jut, hiszen a jövő csapatához kell megtalálnia a legtehetségesebb fiatalokat. Munkájában Vladan Jordovics lesz segítségére, akinek szintén hatalmas tapasztalata van az ifjú tehetségek kiválasztásában és képzésében.

Már 2024 nyarától érvényes szerződése van a Michael Apelgren, Jonas Källman edzőpárosnak. Mi a pontos háttere a döntésnek?

– Igen, jövő júliusban a svéd válogatott jelenlegi edzője, Michael Apelgren és klubunkhoz ezer szállal kötődő legendánk, Jonas Källman veszi át az első csapat irányítását. Ahogy korábban említettem, nekünk egy sikeréhes edzői gárda kell, és a tárgyalások során bennük láttuk meg azt a tüzet, azt az elszántságot, amelyre a klubnak szüksége lesz a továbblépéshez. A fiatalok mellett szeretnénk pár nemzetközileg is meghatározó játékost igazolni, ebben pedig a svéd edzőpárosnak is fontos szerepe lesz. Olyan rutinos játékosokat szeretnénk megszerezni, akik a győztes mentalitásukkal példaképként játszhatnak a fiatalabb játékosainkkal. Mivel Michael Apelgren szerződése a svéd válogatottnál és klubjánál is 2024-ben jár le, ezért állapodtunk meg úgy, hogy jövőre csatlakozik hozzánk. De hangsúlyozom, hogy az előttünk álló egy év nem átmeneti év, hanem az új korszak építkezésének első állomása.

Mik az új korszak célkitűzései?

– Egy igazán szerethető csapatot szeretnénk felépíteni, miközben fontos cél, hogy az építkezés időszaka ne menjen az eredményesség rovására. A következő szezonra bár nincs kimondott elérendő eredmény, de a bajnoki döntőt, a kupadöntőt és a BL-csoportkörből továbbjutást így is reálisnak látjuk. Nagyon fontos, hogy szurkolóink is értsék a folyamatot, és tudják, hogy mi vár a klubra a következő időszakban. Nem tudunk elég hálásak lenni a támogatásukért, és ugyanúgy számítunk rájuk ebben az előttünk álló, új korszakban is. Nem lenne elegáns ennél most többet mondani, hiszen még zajlik a szezon, és szeretnénk, ha mindenki arra a célra összpontosítana most, hogy idén is bajnoki címet ünnepelhessünk együtt.

Kapcsolódó írásaink