Sport

A telt házas Komjádi uszodában a Vasas nyert az Európa-kupán a Savona ellen

Az ünneplés hevében túl korán dobták a Vasas edzőjét a vízbe a mérkőzés végén

A Vasas nyerte a férfi vízilabda Európa-kupa küzdelmeit, miután a Savona elleni finálé szombati visszavágóján, az idegenbeli döntetlent követően 15–7-re diadalmaskodott.

A telt házas Komjádi uszodában a Vasas nyert az Európa-kupán a Savona ellen
A Komjádi Uszodában 15–7-re győzött a Vasas a Savona ellen az Európa-kupa-döntő visszavágóján
Fotó: MTI

A telt házas Komjádi Uszodában rendezett összecsapáson a házigazda magyar együttes rendkívül magabiztos játékkal nyert. A piros-kékek 21 esztendő elteltével nyertek újra nemzetközi trófeát, akkor a Kupagyőztesek Európa Kupájában értek a csúcsra.

A férfi Európa-kupa-döntő visszavágóján az A-Híd VasasPlaket–Savona (olasz) meccs eredménye 15–7 lett (5–1, 3–3, 4–0, 3–3) volt a góltermés negyedenként. Gólszerzők: Randelovic 4, Gábor 3, Brguljan, Bátori 2–2, Sedlmayer, Erdélyi, Konarik, Simon 1–1, illetve Bruni 2, Rocchi, Campopiano, Lanzoni, Panerai, Rizzo 1–1.

Két héttel ezelőtt az első, olaszországi mérkőzésen a Vasas többször is nehéz helyzetből állt fel, ugyanakkor támadásban rendkívül sokat hibázott – szimpla és kettős emberelőnyöket, ötméterest rontott –, de így sem került hátrányba.


A Vasas ezúttal rögtön az első előnyét értékesítette, megszerezve ezzel a vezetést, a Savona azonban egy hasonlóan szépen végigjátszott létszámfölénnyel egalizált. Két újabb „fór” és újabb Vasas-gólok következtek, mindkétszer Gábor Lőrinc volt a befejező közelről. A Vasas láthatóan jól felkészült a létszámfölényes helyzetekre, Sedlmayer Tamás középről lőtt a hálóba (4–1).

A játékvezetés eközben kiegyenlített volt, az olaszok ugyanúgy megkapták a kiállításokat, de volt, hogy még a kapuig sem tudták eljuttatni a labdát a remekül blokkoló Vasas-játékosok gyűrűjében. A Savonát sokkolta az újabb centerig kijátszott Vasas-gól, ezért 50 másodperccel az első negyed vége előtt már időt kért edzőjük, Alberto Angelini, akinek üvöltése a tomboló hazai szurkolók között is jól hallható volt. A dudaszó előtt ugyan szépíthettek volna az olaszok, de a Komjádi kapufája is a Vasassal volt.

A második negyed Sava Randelovic harmadik góljával indult, a vendégek azonban lezárták hosszú gólképtelenségüket. A különbséget Konarik Ákos előnyből gyorsan visszaállította, majd hátul egy újabb jó blokk segítette Branislav Mitrovicot, akinek ezen a ponton még nem is volt védése. Elöl közben Bátori Bence hajszálpontos ívelése után Gábor húzott újra a kapuba, immáron harmadszor tudták őt így megjátszani. Az olasz csapat a játékrész hajrájában magára talált, kétszer is eredményes volt, így a nagyszünetben 8–4-et mutatott az eredményjelző.

A harmadik negyedet Drasko Brguljan remek jobbkezes lövése vezette fel, majd Erdélyi Balázs fej fölé eleresztett bombájával került látótávolságon kívülre (10–4) riválisától. Brguljan középről, kapásból vette be az olaszok kapuját. A vendégek helyzetét külön nehezítette, hogy a kapuban Mitrovic is elkapta a fonalat és a harmadik játékrészben „lehúzta a rolót” (12–4).

A záró nyolc perc már csak az ünneplés előkészítéséről szólt, a közönség lelkesen zengte a „kupagyőztes, kupagyőztes!” rigmust. A végén még az is belefért a piros-kékeknek, hogy Slobodan Nikicet, a Vasas vezetőedzőjét túl korán dobták be a vízbe, amiért a Savona ötméterest kapott.

Kapcsolódó írásaink