Sport

Bach: Sajnálatos egyes kormányoknak az oroszok visszatérésére vonatkozó kritikája

Hozzátette, az is sajnálatos, hogy ezek a kormányok nem foglalkoznak a kettős mérce kérdésével

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke szerint sajnálatos, hogy néhány ország kormánya nem hajlandó tiszteletben tartani az olimpiai mozgalom többségi véleményét, valamint a sport függetlenségét.

Bach: Sajnálatos egyes kormányoknak az oroszok visszatérésére vonatkozó kritikája
Thomas Bach: Sajnálatos egyes kormányoknak az oroszok visszatérésére vonatkozó kritikája
Fotó: AFP/Fabrice Coffrin

A 69 éves sportvezető erről csütörtökön, a NOB végrehajtó bizottságának ülése után beszélt, és hozzátette, az is sajnálatos, hogy ezek a kormányok nem foglalkoznak a kettős mérce kérdésével.

„Egyetlen észrevételt, kifogást, vagy megjegyzést sem láttunk a további hetven, jelenleg is zajló háború és fegyveres konfliktus által sújtott országból származó sportolók részvételével kapcsolatban” – jelentette ki Bach.

A német NOB-elnök azután fejtette ki a véleményét, hogy a szervezet kedden azt javasolta, hogy – semlegesként – engedjék vissza az orosz és fehérorosz sportolókat a nemzetközi versenyekre. A javaslat bejelentésekor ugyanakkor a NOB kiemelte, a jövő évi párizsi olimpiával kapcsolatban még nem született hasonló tartalmú döntés, ezt későbbre halasztották, és jóval a júliusi hivatalos meghívó után várható.

A NOB javaslatának nyilvánosságra hozatalát követően többek között Ukrajna, Lengyelország, Nagy-Britannia, Németország és Csehország kormánya annak a véleményének adott hangot, hogy az orosz és fehérorosz sportolóknak nincs helyük a világ sportjában egészen addig, amíg tart az ukrajnai háború.

Bach azt mondta, az egyes sportágak nemzetközi szövetségén múlik a további lépések megtétele, és szerinte az lenne a legjobb, ha a kormányok nem avatkoznának bele abba, hogy hogyan működik a sport a világban.

„A különböző kormányok kritikája megerősítette az egységet az olimpiai mozgalmon belül. Nem lehet a kormányok feladata annak az eldöntése, hogy mely sportolók indulhatnak mely versenyen, ez ugyanis a számunkra ma ismert sport végét jelentené” – hangsúlyozta a NOB elnöke.

Az orosz és fehérorosz sportolókra vonatkozó NOB-javaslatban a semlegesség azt jelenti, hogy a sportolók nem használhatják nemzeti szimbólumaikat, ha győznek, nem játsszák le nekik a himnuszukat. Emellett csak akkor nevezhetnek, ha nem támogatják aktívan Oroszország Ukrajna elleni háborúját. A két ország azon versenyzőit és csapatait, akiknek, illetve amelyeknek bármilyen katonai kötődésük van, továbbra is kizárják a viadalokról.

Több ország és sportszervezet szerint csak akkor lehetne engedélyezni az érintettek szereplését, ha Oroszország beszünteti a háborút, továbbá Ukrajna visszakapja szuverenitását és területi integritását. Ha ez nem történik meg, és az oroszok, fehéroroszok mégis versenyezhetnének a 2024-es párizsi olimpián, akkor Ukrajna akár bojkottálhatja is a játékokat.

A világ más részein ugyanakkor – így Ázsiában, Dél-Amerikában és Óceániában – támogatják az oroszok és fehéroroszok visszatérését.

Kapcsolódó írásaink