Sport

Bohózatnak nevezte Szaniszlav Pozdnyakov a NOB javaslatát

Támogató és kritikus vélemények az orosz sportolók visszatéréséről

Megoszlanak a vélemények a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) javaslatáról, amely szerint semlegesként engedjék vissza az orosz és fehérorosz sportolókat a nemzetközi versenyekre. A jövő évi párizsi játékokkal kapcsolatban viszont elhalasztották a döntést.

Bohózatnak nevezte Szaniszlav Pozdnyakov a NOB javaslatát
A NOB végrehajtó bizottsága az olimpiai részvételről nem határozott
Fotó: AFP/Fabrice Coffrini

A NOB javaslatát több európai ország ellenzi, a világ más részein ugyanakkor – így Ázsiában, Dél-Amerikában és Óceániában – támogatják az oroszok és fehéroroszok visszatérését a nemzetközi versenyekre. Bírálták azért is a NOB végrehajtó bizottságát, hogy miért nem döntött arról, hogy a kér ország sportolói indulhatnak-e a 2024-es párizsi olimpián.

Thomas Bach, a NOB elnöke ezzel kapcsolatban elmondta: „Nem halogatjuk a döntést, de az Olimpiai Charta szabálya szerint kell határoznunk. Mindannyian azt szeretnénk, ha a ukrajnai háború most véget érne. Az olimpia indulás feltételeket nem a háború alakulásához kötjük, hanem annak megítéléséhez. Azzal a kérdéssel foglalkozunk, hogy sportoló aktívan támogatja-e a háborút bármilyen módon, és tiszteletben kell tartanunk az Egyesült Nemzetek egyértelmű nyilatkozatát is.” Ukrajna a párizsi olimpia bojkottálásával fenyegetőzött, ha azon az orosz és fehérorosz sportolók indulhatnak.

A NOB javaslata szerint azokat a sportolókat, akiknek bármilyen katonai kötődése van, továbbra is kizárják a viadalokról. Erre reagált Sztaniszlav Pozdnyakov, az Orosz Olimpiai Bizottság elnöke: „A katonai és rendvédelmi szerveknél nyilvántartott vagy velük szerződéses kapcsolatban álló orosz sportolók nemzetközi versenyekre való visszautasításáról szóló javaslat egy újabb fejezet a súlyos diszkriminatív szankciók listáján. Úgy gondoljuk, hogy ez a feltétel megalapozza az orosz sport belső konfliktusát. Közvetlen célja az orosz sportolók közösségének kettéválasztása, elfogadható és elutasított csoportra osztása. A NOB döntése bohózat, amelyben az Olimpiai Charta alapelvei sérülnek. A bejelentett részvételi feltétek teljesen elfogadhatatlanok.”

A görögök azt javasolták, hogy csak azokat az oroszokat tiltsák ki a nemzetközi versenyekről, akik közvetlenül érintettek emberiesség elleni bűncselekményekben vagy háborús propagandában. Ukrajna a párizsi játékok bojkottálásával fenyegetőzött, ha nem tartják be az orosz és fehérorosz sportolókra vonatkozó eltiltást.

Több ország ellenzi a NOB politikáját, szerintük csak akkor lehetne engedélyezni az érintettek szereplését, ha Oroszország beszünteti a háborút, továbbá Ukrajna visszakapja szuverenitását és területi integritását

A BBC beszámolója szerint a NOB ajánlásait többen bírálták, Piotr Wawrzyk lengyel külügyminiszter-helyettes „szégyen napjának” nevezte a döntést. Jan Lipavszkij cseh külügyminiszter azt mondta: „Nem szabad behunynunk a szemünket a valóság előtt. Az orosz sportot központilag a Kreml irányítja. Az orosz rezsim nem tudja, mi a fair play.” A NOB vezetői hangsúlyozták, hogy elítélik az orosz inváziót, és megháromszorozták az Ukrán Olimpiai Bizottság szolidaritási alapját, amely így több mint hatmillió dollár lett. Ugyanakkor határozottan elutasítanak minden politikai beavatkozást a sportszervezetek versenyeiken való részvételről szóló autonóm jogkörébe.

Kapcsolódó írásaink