Sport

Öttusa: Bőhm Csaba ezüstérmes Kairóban

Az idei világkupa-sorozat első állomásán az egyiptomi Ahmed Elgendi győzött, míg a harmadik helyen a cseh Martin Vlach futott a célba

A verseny szerdán kezdődött a selejtezővel. A 75 fős mezőny két csoportban küzdött, a továbbjutást jelentő az első 18 helyért, ami a négyből három magyar indulónak jött össze. Gyengébb vívása miatt váratlanul korán búcsúzott az elmúlt évi világbajnokságon bronz-, az Eb-n pedig ezüstérmes Szép Balázs. Tamás József, aki csoportjában 19. lett, annak köszönhette továbbjutását, hogy a 12 hazai indulóból legfeljebb csak hat folytathatta szereplését a kvalifikáció után.

Ezt követte a csütörtöki körvívás, amelyben Bőhm 20 győzelmet aratott és 15 ellenféltől kapott ki, míg Marosi Ádám és Tamás 15/20-as mérleggel fejezte be a számot. Az eredményt továbbvitték a pénteki elődöntőbe, ahol két 18 fős csoportban zajlott a verseny, és az első kilenc–kilenc hely jutott tovább. A magyarok közül Bőhmnek sikerült – magabiztos teljesítménnyel – fináléba kerülnie, az egyéniben kétszeres világbajnok, olimpiai bronzérmes Marosi és a lábsérülése miatt a kombinált szám előtt visszalépő Tamás viszont lemaradt az utolsó szakaszról.

A szombati döntőt a körvívás eredményével kezdték az öttusázók, Bőhm a csütörtöki teljesítményével a 7–10. helyről vágott neki a napnak. Lovaglása hibátlanul, szintidőn belül sikerült, a bónuszvívásban nem tudott pluszpontot szerezni, de két szám után így is az ötödik volt. A 200 méteres úszásban 2:04.84 perccel a második leggyorsabbnak bizonyult, ezzel feljött a második helyre. A négy lövészettel megszakított 5×600 méteres futásban a 25 másodperccel előbb rajtoló hazai Mohanad Sabant utolérte, a három másodperccel utána induló, szintén egyiptomi Elgendi – aki a tokiói olimpián ezüstérmet nyert – két másodperccel megelőzte őt. A kombinált számban a magyar öttusázó 10:12.90 perccel – Vlach és Elgendi mögött – a harmadik legjobb volt.

„A vívómezőnybe egészen beleerősödtem, így ez nagy különbség a tavalyi vk-hoz képest – értékelte teljesítményét a magyar szövetség honlapján. – A futóidőm jó lett, aminek nagyon örültem. A lövészetem most nem sikerült annyira jól, mert már elfáradtam, illetve elég nagy volt a nyomás is, ráadásul bekerültem a két egyiptomi srác közé, akik teljesen más ritmusban lőttek, mint én, és ez kissé zavaró volt. Összességében elégedett vagyok, örülök az ezüstéremnek.”

Eredmények (a nemzetközi szövetség honlapjáról), férfi verseny: 1. Ahmed Elgendi (egyiptomi) 1516 pont, 2. Bőhm Csaba 1514, 3. Martin Vlach (cseh) 1511.

A világkupa-sorozat egy hónap múlva Ankarában folytatódik, majd április végén Budapestre jön a nemzetközi élmezőny, a negyedik állomás pedig május közepe előtt Szófiában lesz. A vk-széria a május–június fordulóján esedékes döntővel zárul, ugyancsak Ankarában. Ezen a versenyen a győztesek már olimpiai kvótát kapnak. Az Európa-bajnokság, melyen nyolc–nyolc párizsi hely kel el, június–július fordulóján következik Krakkóban, az Európa Játékok keretében, a szintén kvótaosztó világbajnokságot pedig augusztus végén rendezik a délnyugat-angliai Bath-ban.

Kapcsolódó írásaink