Sport

Párizsi talány: ilyen futballistákkal ennyi vereség?

A PSG szurkolói nem kísérhetik el a csapatot Marseille-be

A Paris Saint-Germain – amelyben a világ legjobban kereső négy játékosából három is futballozik, Kylian Mbappé, Lionel Messi és Neymar Junior – hetek óta a megszokottnál és a hívei által reméltnél is gyengébben játszik. Pont akkor, amikor az idény „érdemi része” kezdődik. A PSG-re vasárnap este a francia idény egyik legfontosabb mérkőzése vár a Stade Vélodrome-ban.

Párizsi talány: ilyen futballistákkal ennyi vereség?
Kylian Mbappé, Neymar és Messi. Ha mindhárman jól játszanak, nem lehet megállítani a PSG-t. De ritkán játszanak egyszerre jól
Fotó: AFP/Franck Fife

Három „aprósággal” érdemes jellemezni, miért vár különleges mérkőzés vasárnap a Ligue 1 éllovasára. Az ellenféllel, az Olympique Marseille csapatával évtizedek óta feszült a klub s elsősorban a szurkolók kapcsolata. Citálhatnánk, hogy olyan erős a rivalizálás a PSG és az OM között, mint, például, a Real Madrid és a Barcelona vagy éppen a Manchester United és a Liverpool között, de a helyzet talán még élesebb.

A marseille-i rendőrség a vasárnapi meccs előtt rendeleti úton kitiltotta a PSG szurkolóit a Stade Vélodrome-ból és annak környékéről. „A PSG szurkolóinak vasárnap reggel 8.00 órától hétfő hajnali 4.00 óráig tilos a stadionban és környékén tartózkodni” – szól a határozat. A közlemény rögzíti azt is, hogy „A Marseille és a PSG szurkolói közötti kapcsolatot hosszú évek óta ellenségeskedés jellemzi.”

Azt is érdemes tudni, hogy a PSG idén játszott már az Olympique Marseille ellen, a kikötővárosban. Február 8-án kikapott 2–1-re, s ezzel kiesett a Francia Kupából. Túl a nyilvánvaló presztízsveszteségen („Mindenütt kikaphat a PSG, de nem a Stade Vélodrome-ban”), a vereség része volt a hullámvölgynek is.

A PSG 2022. március 20-án vereséget szenvedett a Monacótól. Attól kezdve 32 (!) tétmérkőzést vívott meg veretlenül. Aztán január elsején elbukott a Lens elleni bajnokin, majd nem sokkal később Rennes-ben is. Sőt nem nyerte meg a Reims elleni hazai bajnokit sem. De ez még mind semmi! Az elmúlt egy hónapban elveszített egymás után egy Francia Kupa-mérkőzést (OM), egy bajnokit (AS Monaco) és egy BL-találkozót (Bayern München). Utána megnyerte a Lille elleni bajnokit 4–3-ra, de úgy, hogy kétgólos vezetése után a vendégek 3–2-re fordítottak, majd Mbappé lőtt egy gólt a 87. percben, aztán Lionel Messi, szabadrúgásból egy másikat a 95. percben. Kevésen múlt, hogy az a negatív sorozat, amilyenre a tétmérkőzéseket tekintve 2020 szeptembere óta nem akadt példa, folytatódjon. (Legutóbb akkor kapott ki a csapat három egymást követő meccsen, érdekes, hogy a Bayern és az OM akkor is az ellenfelek között volt.)

Mik a gondok?

Például az edző személye. Christophe Galtier (mellékszál: éppen Marseille szülötte, két periódusban is az OM védője), aki a nyáron váltotta Mauricio Pochettinót, egyelőre rosszabb mérleget produkál a 35 mérkőzésen elért 71,43 százalékos győzelmi mutatóval, mint közvetlen elődjei közül Thomas Tuchel, Unai Emery és Laurent Blanc is. Úgy, hogy csak most jönnek az igazán éles mérkőzései az idénynek… A vezetőség nem elégedett a munkájával, nem ok nélkül írt egész héten a francia sajtó arról, hogy közeli Thomas Tuchel visszatérése.

Nasszer Al-Khelaifi elnök állítólag már belátta, hogy túl gyorsan és túl könnyen mondott le a német edzőről, aki nem zárja ki, hogy hajlandó lenne visszatérni, noha akadnak más vonzó ajánlatai is. A PSG helyzetét és az ő döntését megkönnyítheti, hogy az akkori sportigazgató, a játékosként világbajnok Leonardo Araujo már nincsen a klubnál, immár Luis Campos dolgozik ebben a szerepkörben, vele kellene együtt dolgoznia.

A másik nehézség a sztárjátékosok állapota és a szurkolókkal való viszonya. A kupavereségnél Mbappé nem volt ott Marseille-ben, több mérkőzést is kihagyott, a Bayern ellen is csak csereként tudott beszállni, viszont, miután pályára lépett, megint csak kiderült, hogy ő a PSG legfontosabb játékosa.

Lionel Messi a Lille ellen parádés gólt szerzett, de – abszolút érthetően – a világbajnoki cím megnyerése óta kevésbé „éhes”, közel sem játszik olyan formában, mint Katarban. Neymar sérült, és bár ott lesz a keretben, állapota kérdéses.

Állítólag a két dél-amerikai sztárnak, de azt is írhatnánk, hogy a csapat dél-amerikai játékosainak a viszonya nem felhőtlen a szurkolókkal. Ez részben arra is visszavezethető, hogy feszül némi ellentét, van némi rivalizálás a francia játékosok és a légiósok, elsősorban a dél-amerikaiak között az öltözőben. Az ultrák pedig a hazai játékosok, a franciák pártján állnak. Ennek jele volt, hogy a Monaco elleni vereség után a csapatkapitány, a brazil Marquinhos úgy vélte, nem kell foglalkozni a feldühödött, csalódott, a teljesítményt számon kérő szurkolókkal, a francia Presnel Kimpembe ellenben megragadott egy megafont, és kiment a szurkolókhoz.

Ugyanakkor a Bayern elleni vereség után a játékosok odamentek az ultrák törzshelyéhez, az Auteuil kanyarhoz, kiengesztelni a híveket, a legnagyobb szurkolói csoport, a Collectif Ultras Paris tagjait. Messi és Neymar is csatlakozott a többiekhez, megértették, hogy nem feszíthetik tovább a húrt. Erre egyébként határozott utasítást kaptak Nasszer Al-Khelaifi klubelnöktől.

A szurkolók továbbra is csapat mögött állnak, a pénteki nyílt edzésen – tudva arról, hogy nem kísérhetik el a kedvenceket a hétvégi mérkőzésekre – harmincezren jelentek meg. A rangadó nagyon fontos: a második helyen álló Olympique Marseille-jel szemben kétpontosra csökkenhet az előny. S aztán tíz nap múlva jön a Bayern elleni BL-visszavágó Münchenben, amin, ha nem tud fordítani a PSG, tönkreteszi az egész idényét…

Kapcsolódó írásaink