Sport

Euroliga: a címvédő Sopron meglepő hazai veresége

A sereghajtó francia Landes női kosárlabda Euroliga 13. fordulójában aratott váratlan sikere miatt a soproniak még nem biztosították be helyüket a negyeddöntőben

A Sopron 8/4-es győzelmi mutatóval állt a B csoport élén két fordulóval az alapszakasz vége előtt, és mivel mindkét nyolcasból az első négy kerül a negyeddöntőbe, Gáspár Dávid együttese a csütörtöki mérkőzés megnyerésével már bebiztosíthatta volna a továbbjutását.

Euroliga: a címvédő Sopron meglepő hazai veresége
Jelena Brooks (balra) 13 pontot szerzett a Sopronban
Fotó: fiba.com

A feladat nem tűnt megoldhatatlannak, mivel a Landes 2/10-zel a csoport sereghajtója volt, és a magyar bajnok decemberben Franciaországban legyőzte 61–50-re.

A csütörtöki meccs nyitónegyede kiegyenlített küzdelmet hozott, aztán a folytatásban a csapatkapitány Fegyverneky Zsófia és a szerbekkel kétszeres Európa-bajnok Jelena Brooks vezetésével beleerősítettek a hazaiak, így a nagyszünetben 36–30 volt az állás. A második játékrész örömteli pillanata volt Határ Bernadett visszatérése, a 208 centis válogatott center az NB I áprilisi döntőjében szenvedett súlyos térdsérülést, és azóta harcképtelen volt.

Térfélcsere után több hiba csúszott a soproni támadásokba, a franciák pedig keményen tartották magukat, s ennek eredményeképpen megnyerték a harmadik játékrészt. A hajrá is izgalmasan alakult, folyamatosan négy-öt ponton belül volt az ellenfél, aztán a 40 éves Celine Dumerc triplájával, három és fél perccel a vége előtt 57–60 állt a nagyórán. A hátralévő időben a házigazdák már hasztalanul futottak az eredmény után, sorra rontották el a triplakísérleteket, így meglepetésre végül a Landes ünnepelhetett.

SOPRON BASKET–BASKET LANDES (francia) 59–62 (17–17, 19–13, 16–17, 7–15)
Sopron, 1200 néző. V: Jovanic (bosnyák), Stan (román), Maciulis (litván)
SOPRON: Fegyverneky 11/3, Turner 8, Czukor, BROOKS 13/6, Magbegor. Csere: Böröndy 2, SZTANKOVICS 9, Kunek 7/6, Époupa 5, Varga A. 4, Határ. Edző: Gáspár Dávid
LANDES: DUMERC 14/12, Fauthoux 10/3, Chery, GIL 8, MAGARITY 16. Csere: Paget 3/3, Turcsinovics 2, Djaldi-Tabdy 4, Mann 2, Roumy 3/3. Edző: Julie Barennes

Ez azt jelenti, hogy a Sopron egyelőre nem biztosította helyét a rájátszásban, a negyeddöntős folytatás pedig jövő szerdán az olasz Schio csarnokában dől el az alapszakasz zárásán.

A másik két euroligás magyar csapat, az Atomerőmű KSC Szekszárd és az újonc DVTK-Hun-Therm már nem juthat tovább a negyeddöntőbe, amely március 14-én rajtol.

Kapcsolódó írásaink