Sport

Szerencsések a sportolóink, minden feltétel adott az olimpiai felkészüléshez

Gyulay Zsolt, a MOB elnöke kérdésünkre elmondta: nem ért egyet az ukránokkal, azzal, hogy ha az orosz és a fehérorosz sportolók elindulhatnak a párizsi olimpián, akkor azt bojkottálják

A Magyar Olimpiai Bizottság új stratégiai partnerségi megállapodást kötött a Szerencsejáték Zrt.-vel, amelynek értelmében a társaság 2024 végéig megemelt összeggel, 80 millió forinttal támogatja a magyar sportolók felkészülését.

Szerencsések a sportolóink, minden feltétel adott az olimpiai felkészüléshez
Szilágyi Áron és Olasz Anna is kvalifikációs versenyekre készül
Fotó: MH/Török Péter

Mager Andrea, a Szerencsejáték Zrt. elnök-vezérigazgatója a szerdai budapesti sajtótájékoztatón a támogatás bejelentésekor kiemelte, a szponzorációs hozzájárulás nem csupán a 2024-es párizsi nyári ötkarikás játékokra szól, hanem a téli és nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra, az Európa Játékokra, valamint az Indonéziában sorra kerülő strand világjátékokra való felkészülésre is kiterjed.

Az elnök-vezérigazgató emlékeztetett arra, hogy a nemzeti lottótársaság a megalakulása óta, vagyis 32 éve támogatja a magyar sportot, és az olimpiai bizottságon kívül már 144 egyesülettel, 9 válogatottal és 12 szövetséggel van együttműködése.

Mager Andrea és Gyulay Zsolt a sajtótájékoztatón
Mager Andrea és Gyulay Zsolt a sajtótájékoztatón
Fotó: MH/Török Péter

Gyulay Zsolt, a  Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke elmondta, örül annak, hogy újra egymásra talált a MOB és a magyar sport egyik legnagyobb támogatója. Hangsúlyozta, azért is nagyon fontos ez a stratégiai megállapodás, mert elképesztő olimpia vár a magyar versenyzőkre Párizsban, ahová már a részvétel kiharcolása is nagy kihívást jelent. Hozzáfűzte: a magyar csapat kőkeményen készül a tavasztól induló kvalifikációra,  és bízik abban, hogy legalább akkora létszámmal lehet ott a 2024-es ötkarikás játékokon, mint tavaly Tokióban.

Kérdésünkre a MOB elnöke elmondta, hogy nem ért egyet az ukránok javaslatával, azzal, hogy ha az orosz és a fehérorosz sportolók semleges színekben indulhatnak a párizsi olimpián, akkor azt bojkottálják.

„Csodálkozom az ukrán javaslatom, mert két hete Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpai Bizottság elnökének a vezetésével rendzetek egy videókonferencia, amelyen az általános vélemény az volt, hogy bizonyos feltételekkel az orosz és a fehérorosz sportolók indulhassanak az olimpián. Nagyon káros, hogy egyes országok sportvezetői bojkottal fenyegetőszenek. Én versenyzőként egy bojkottot már elszenvedtem 1984-ben. Így jól tudom, hogy a bojkott nem megoldás” – hangsúlyozta Gyulay Zsolt.

Olasz Anna világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes hosszútávúszó, a tokiói játékok negyedik helyezettje elárulta, napi hétórás edzéssel készülnek a kvalifikációra, ami nem lesz egyszerű, mert az olimpiára csökkentették a létszámot, és mindössze 22 versenyző vehet részt a női 10 km-es versenyben. Az idei fukuokai vb-ről csak az első három helyezett biztosíthatja a részvételét. Olasz Anna elmondta, jó esély van arra, hogy Párizsban először maximális létszámmal, azaz két férfi és két női versenyzővel képviseltethessék magukat a magyar hosszútávúszók.

A háromszoros olimpiai, továbbá világ- és Európa-bajnok kardvívó, Szilágyi Áron arról beszélt, hogy Magyarországon minden feltétel adott a felkészüléshez, számára a csapatolimpiai bajnoki cím megnyerése jelenti a legnagyobb motivációt, mert ez az érem még hiányzik a gyűjteményéből. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az egyéni versenyt elengedné. Fontosnak nevezte, hogy csapatban is sikerüljön a kvalifikáció, mert akkor három versenyző és egy tartalék biztosan ott lehet Párizsban. A férfi kardválogatott jelenleg második a világranglistán, és úgy gondolja, hogy júliusra nagy valószínűséggel már eldől, összejön-e a csapatkvóta az olimpiára.

Szilágyi Áron számára a csapat olimpiai bajnoki cím megnyerése jelenti a legnagyobb motivációt, mert ez az érem még hiányzik a gyűjteményéből
Szilágyi Áron számára a csapatolimpiai bajnoki cím megnyerése jelenti a legnagyobb motivációt, mert ez az érem még hiányzik a gyűjteményéből
Fotó: MH/Török Péter

Arra a kérdésre, hogy felváltva Londonban és Budapesten élve, hogyan tud sikeresen készülni, Szilágyi azt válaszolta, hogy a tavalyi világbajnoki elsősége azt bizonyította, hogy ez megoldható. De az áprilisban kezdődő kvalifikációs versenyek miatt, többet fog itthon készülni.

Kapcsolódó írásaink