Sport

A család ötcsillagos szállodája közeli lejtőn nyert vb-t Alexis Pinturault

Az idei világbajnokság helyszínén, Courchevelben ideálisak a hóviszonyok

A kombináció nem tartozik a legfontosabb alpesi számok közé, már csak azért sem, mert ritka az olyan síző, aki egyaránt jó a gyors számban és a szlalomban is. Az idei világkupa-sorozatban nem is rendeznek kombinációs versenyt, a kétévenkénti alpesisí-világbajnokságon viszont rendszerint ez a nyitószám. Hétfőn a nők versenyeztek, kedden a férfiak.

A család ötcsillagos szállodája közeli lejtőn nyert vb-t Alexis Pinturault
Alexis Pinturault szlalomban is jól ment, megőrizte az elsőségét, és megnyerte a franciaországi alpesisí-vb-n a kombinációt
Fotó: AFP/Fabrice Coffrini

Nem kellett soha a havas lejtőket keresnie a francia Alexis Pinturault-nak. Hiszen az Alpokban született, és norvég édesanyja révén az északi síterepeket is korán megismerhette. A harmincnégyszeres világkupagyőztes alpesi síző Pinturault első sikereit 2009-ben és 2011-ben aratta, kétszer is junior világbajnok lett óriás-műlesiklásban. Az elmúlt években hét világbajnokságon és három téli olimpián képviselte a francia színeket, de valahogy nem kísérte elég szerencse...

Most, 31 évesen, valahol a profi pályafutása vége felé hazai terepen és közönség előtt azonban várható volt, hogy kirukkol egy jó eredménnyel a világbajnokságon. S 2019 után kedden Courchevelben is megnyerte a kombinációt. Ráadásul úgy, hogy a délelőtti szuperóriás-műlesiklás után meg tudta őrizni az előnyét a gyengébbik számában, a szlalomban.

Mögötte két osztrák, a címvédő Marco Schwarz és Raphael Haaser következett. A tavaly olimpiai bajnok, szintén osztrák Johannes Strolz csak 29. lett. Szuperóriás-műlesiklásban öten le se tudtak jönni a pályán, négy sízőt pedig – köztük Marco Odermattot – kizárták. A szuper-G-ben, óriás-műlesiklásban és összetettben is világkupa-éllovas svájci ugyanis kaput tévesztett. Igaz, korábban már utalt rá, amúgy sem indulna el a műlesiklásban, csak ha valami olyan jó időt nem repeszt, hogy arra akár a nem kedvelt szlalomot is ráteheti.

Többen kihasználták a kombinációs versenyt arra, hogy a csütörtöki szuperóriás-műlesiklásra gyakorolják a pályát, ami nem épp sportszerű dolog. Így a délutáni műlesiklásnak már tízzel kevesebben, 35-en vágtak neki. A magyar – ám izraeli színekben versenyző – Szőllős testvérek közül Barnabás a 11., Benjámin pedig a 19. helyen végzett. 

Egy nappal korábban, hétfőn a nők hasonló számát még ennél is szűkebb mezőnyben Federica Brignone nyerte. Ez volt élete első vb-aranya a 32 éves olasznak. A címvédő amerikai Mikaela Shiffrin a második számban, a szlalomban az utolsó előtti kaput nem tudta szabályosan kerülni, így kiesett. A második helyre a kombinációban 2017-ben és 2019-ben is vb-győztes svájci Wendy Holdener érkezett be, a harmadik helyen az osztrák Ricarda Haaser végzett. Egy izraeli Szőllős testvér ide is jutott, Noa a 17. lett. 


  

    Eredmények:
    női kombináció, világbajnok:
  
   Federica Brignone (Olaszország) 1:57.47 perc (1. futam: 1:10.28 p, 2. futam: 47.19 mp)
2. Wendy Holdener (Svájc) 1:59.09 (1:11.94, 45.15)
3. Ricarda Haaser (Ausztria) 1:59.73 (1:11.37, 48.36)


    férfi kombináció, világbajnok:
  
   Alexis Pinturault (Franciaország) 1:53.31 perc (1. futam: 1:08.25 p, 2. futam: 45.06 mp)
2. Marco Schwarz (Ausztria) 1:53.41 (1:08.31, 45.10)
3. Raphael Haaser (Ausztria) 1:53.75 (1:08.39, 45.36)

Kapcsolódó írásaink