Sport

Megemlékezést tartottak a legendás középhátvéd szülőházánál

Lóránt Gyula születésének 100. évfordulóján koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak hétfőn Kőszegen, az Aranycsapat legendás középhátvédjének szülőházánál.

Megemlékezést tartottak a legendás középhátvéd szülőházánál
Lomnici Zoltán: A Lóránttal felálló Aranycsapat olyan játékerőt képviselt annak idején, mint most a világbajnok argentin vagy a francia válogatott
Fotó: MTI Zrt. Fotószerkesztõség/Járai Rudolf

Az eseményen részt vett többek között Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Testület elnöke, Szöllősi György, a magyar futball hagyományának és Puskás Ferenc örökségének nagykövete, Básthy Béla (Fidesz–KDNP) polgármester, Jakab János, a Puskás Ferenc Labdarúgó-akadémia felügyelő bizottságának elnöke, aki Orbán Viktor miniszterelnök koszorúját helyezte el a legendás futballista szülőházánál.

Az Aranycsapat Testület tagjai közül Bozsik Péter és ifjabb Buzánszky Jenő is ott volt a koszorúzáson, a Magyar Labdarúgó-szövetséget Sipos Jenő szóvivő, a Kőszegi Lóránt Gyula Futball Clubot pedig Neudl Gábor elnök képviselte.

Lomnici Zoltán beszédében kiemelte, a Lóránttal felálló Aranycsapat olyan játékerőt képviselt annak idején, mint most a világbajnok argentin vagy a francia válogatott, olyan játékosok alkották, mint Lionel Messi vagy Kylian Mbappé, és Fabio Cappelóhoz mérhető nagyságú edzőket nevelt ki.

Hozzátette, a Rákosi-rendszerben, amikor el akarták nyomni a nemzeti öntudatot, a Népstadionban a Himnusz közös éneklése egy-egy válogatott meccs előtt erőt adott a magyaroknak.

Szöllősi György beszédében Lóránt Gyula legfontosabb eredményei mellett felelevenítette, hogy Kocsis Sándor mellett ő az Aranycsapat másik tagja, aki idegen földön hunyt el, és ott is temették el, de mindketten hazatértek azóta: a csatár a Szent István-bazilikában nyugszik, a védő hamvai pedig 2011-ben kerültek vissza szülővárosába.

Megjegyezte, hogy Lóránt Gyula a német élvonal, a Bundesliga korai éveinek egyik legnagyobb és legnépszerűbb edzői közé tartozott, Magyarországon azonban erről nem sokat lehetett tudni, hiszen a rendszer ellenségének számított, így visszatérése még akkor sem jöhetett szóba, amikor Puskás Ferenc 1981-ben hazatért.

Lóránt 1981. május 31-én a PAOK Szaloniki vezetőedzőjeként hunyt el mérkőzés közben, hat nappal a Puskással fémjelzett emlékezetes öregfiúk-mérkőzés előtt, amelyen a körülmények miatt amúgy sem léphetett volna pályára.

Hozzátette, a lengyelek edzőlegendája, Kazimierz Gorski – aki akkor az ellenfél Olimpiakosz trénere volt – azt mondta: „katonaként a csatatéren halt meg”.

A hétfői eseményen elhangzott, hogy a Lóránt Gyula-emlékév során az Aranycsapat Testület többek között utánpótlástornát, németországi megemlékezést és konferenciát is szervez.

Lóránt Gyula 80 évvel ezelőtt, 1943-ban lett a partiumi Nagyváradi AC labdarúgója, amellyel később magyar bajnokságot is nyert. Hetven éve volt az Európa Kupa-döntő, ahol Rómában a magyar válogatott Lóránttal a soraiban 3–0-ra verte az olaszokat, és szintén 1953-ban, november 25-én rendezték az „évszázad mérkőzését”: az Anglia elleni 6–3-as győzelem során az Aranycsapat játékosaként Lóránt Gyula szintén a kezdőcsapat tagja volt.

A kiemelkedő tehetségű játékos 1952-ben olimpiai bajnok, 1954-ben pedig világbajnoki ezüstérmes lett a nemzeti együttessel. Lóránt Gyula edzőként is jelentős eredményeket ért el, több német csapat, köztük a Bayern München trénere is volt, később Görögországban a PAOK Szaloniki csapatával bajnokságot nyert.
 

Kapcsolódó írásaink