Sport

Ki is zárhatják a Manchester Cityt a bajnokságból

Több mint száz pénzügyi szabálysértéssel vádolják a címvédő együttes klubját

Az angol labdarúgó Premier League bejelentette: a bajnokságban címvédő Manchester City képviselőinek független fegyelmi bizottság előtt kell megjelenniük, mert a gyanú szerint megsértették a liga pénzügyi szabályait.


 

Ki is zárhatják a Manchester Cityt a bajnokságból
A pénzügyi csalás áldozata lehet Pep Guardiola is
Fotó: AFP/Oli Scarff

A Premier League közleménye szerint a négy évig tartó vizsgálat több mint 100 pénzügyi szabálysértést fedezett fel a Manchester City gazdálkodásában. A szabályszegések a 2009/2010-es idénytől egészen a 2017/2018-as szezonig bezárólag történhettek, és elsősorban a pontos pénzügyi információk nyújtásával vannak összefüggésben.
A manchesteri klubot azzal is vádolják, hogy a 2013/2014-es szezontól a 2017/2018-as idényig nem felelt meg a PL azon előírásának, amely szerint az angol egyesületeknek követniük kell az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) pénzügyi fair play-szabályzatát, valamint nem tartotta be a PL haszonra és fenntarthatóságra vonatkozó előírásait a 2015/2016-os idénytől a 2017/2018-asig.
„A fegyelmi bizottság tagjait a Premier League bírói testületének független elnöke nevezi ki, a meghallgatásokra pedig a nyilvánosság kizárásával kerül sor. A Premier League erre való tekintettel egyelőre nem kíván további kommentárt fűzni az ügyhöz” – olvasható a hétfői közleményben.
A szóban forgó időszak az első kilenc teljes szezonját öleli fel a Manchester City egyesült arab emírségekbeli tulajdonosának (Abu Dhabi United Group) megérkezése, 2008 óta óta. A bizottság büntetést szabhat ki, beleértve a pénzbírságot, pontlevonást és a klub kizárását a Premier League-ből.

Sőt, a csapat vezetőedzőjét, Pep Guardiolát is elveszítheti, aki korábban azt nyilatkozta: „Ha kiderül, hogy hazudtak nekem, a következő napon már nem leszek itt. Távozom, és nincs többé barátság. Hiszek bennük, az első naptól fogva száz százalékig megbízom bennük, és amíg ez kitart, minden erőmmel védeni fogom a klubot is” – mondta tavaly tavasszal Guardiola, amikor legutóbb hasonló vádakkal kellett szembesülnie a Manchester City szakvezetőjeként.


 

Kapcsolódó írásaink