Sport

Jövő héten dőlhet el, indulhatnak-e oroszok az olimpián

Európa sportminiszterei pénteken nagy-britanniai találkozójukon vitatják meg az oroszok sportversenyekre való visszaengedésének kérdését – közölte az MTI.

Jövő héten dőlhet el, indulhatnak-e oroszok az olimpián
A francia főváros főpolgármestere nem zárná ki az oroszokat az olimpiáról (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Anadolu Agency/Mustafa Yalcin

Bár Kijev hivatalosan még nem döntött, a tanácskozás előtt Vadim Hutcajt, Ukrajna ifjúsági és sportminisztere meglebegtette a párizsi olimpia bojkottjának lehetőségét, ha Oroszország és az ukrajnai háborúban Moszkvát támogató Fehéroroszország sportolói indulhatnak a jövő évi nyári ötkarikás játékokon.

„Ha nem sikerül meggyőznünk Európa országait, akkor bojkottra van szükségünk” – jelentette ki újságírók előtt Hutcajt pénteken. Egy nappal korábban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elítélte, hogy Ukrajna a jövő évi, párizsi nyári játékok bojkottjával fenyeget. A szervezet szerint ez támadás az ötkarikás mozgalom alapjai és az általa képviselt elvek ellen.

„Nagyon sajnálatos, hogy ilyen korai szakaszában hagytuk ezt a vitát eszkalálódni” – közölte a NOB, hangsúlyozva, hogy egyelőre még nem is vitatták meg az orosz, illetve fehérorosz útlevéllel rendelkező sportolók semleges színekben való indulását, tehát még döntés sem született erről.

„A bojkott sérti az Olimpiai Chartát, amely kötelez minden nemzeti olimpiai bizottságot a részvételre és sportolók delegálására” – szögezte le a NOB állásfoglalásában, amelyben hangsúlyozta, a korábbi bojkottok sem érték el a politikai céljukat, és csak a bojkottáló országok versenyzőit büntették.

Ugyancsak csütörtökön Litvánia, Lettország, Észtország és Lengyelország sportminisztere felszólította a NOB-ot és a nemzetközi szövetségeket, hogy tiltsák meg orosz és fehérorosz sportolók részvételét a 2024-es párizsi olimpián.

Kapcsolódó írásaink