Sport

Már edzőcipőben is mehetnek az angolok a lóversenyre

A Jockey Club, Nagy Britannia legnagyobb lóversenyszervezete bejelentette, hogy megszűnik az évszázadok óta előírt elegáns ruhaviselet, a fogadók a tizenöt versenypályája mellett olyan öltözetben jelennek meg, amilyenben akarnak.

Már edzőcipőben is mehetnek az angolok a lóversenyre
Nézők egy csoportja Ascotban, ahol az öltözködési előírások nem változnak
Fotó: AFP/Ben Stansall

A Jockey Club döntését azzal indokolta, hogy a lóversenyeket hozzáférhetőbbé akarják tenni: „A nézőket arra biztatjuk, hogy úgy öltözködjenek, ahogyan legkényelmesebben érzik magukat. A sportpóló vagy bármilyen sértő ruházat továbbra sem engedélyezett.”

A rendelkezés nem vonatkozik az epsomi és az ascoti derbire, ezeken továbbra is kötelező az elegáns megjelenés, s a férfiak a cilinder, a nőknek a kalap. A Royal Ascot nem tartozik a Jockey Clubhoz, ezért ott nem történt változás a hagyományos öltözködési módban.

A hölgyek két futam közben az Ascoti Derbyn
A hölgyek két futam közben az Ascoti Derbyn
Fotó: AFP/Justin Tallis

A brit lóversenypályák öltözködési szabályairól szóló vita tavaly újra fellángolt, amikor a híres Sandown üdülőhelyen rendezett futamokon két fogadónak megtagadták a belépést apályára, mert edzőcipő volt rajtuk.

A Jockey Club vezérigazgatója, Nevin Truesdale a következőket mondta: „Nagyon fontos számunkra, hogy elérhetők és befogadók legyünk. Reméljük, hogy azáltal, hogy többé nem támasztunk elvárásokat azzal kapcsolatban, hogy a nézőknek mit kell viselniük és mit nem, ezzel elérhetjük, hogy a versenyzés valóban mindenkié legyen.”

Kapcsolódó írásaink