Sport

Meghívta Zelenszkij Thomas Bachot Ukrajnába

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök meghívta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökét, Thomas Bachot a háború sújtotta Bahmut városába, hogy saját szemével lássa, nem létezik semlegesség.

Meghívta Zelenszkij Thomas Bachot Ukrajnába
Zelenszkij ellenzi az orosz sportolók részvételét az olimpián
Fotó: Politico

A NOB végrehajtó bizottsága úgy határozott, vizsgálja a lehetőségét, hogy az orosz és fehérorosz sportolók semleges színekben indulhassanak a 2024-es párizsi olimpián. A NOB hangsúlyozta, hogy ez a semlegesség csak azokra a sportolókra vonatkoznak, akik teljes mértékben tiszteletben tartják az olimpiai chartát, s a szankciók, köztük az orosz és fehérorosz nemzeti szimbólumok betiltása továbbra is érvényben marad.

Az Ukrán Nemzeti Olimpiai Bizottság (NOCU) bejelentette, hogy február 3-án, péntekeken rendkívüli közgyűlést tart, amelyen megvitatja, hogy bojkottálja-e a 2024-es párizsi olimpiát, ha azon az orosz és fehérorosz sportolók indulhatnak.

Az insidethegames honlap beszámolója szerint, Vadim Gutcaj ukrán sportminiszter korábban arra figyelmeztetett, hogy Ukrajna fontolóra veszi a játékok bojkottálását, ha Oroszország és Fehéroroszország sportolói versenyezhetnek Párizsban.

Thomas Bach szerint nem felel meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság küldetésének, ha Ukrajana az olimpia bojkottja mellett dönt.

Kapcsolódó írásaink