Sport

A gödörből visszakapaszkodtak Bodóék, de a végén Mohamedék ünnepelhettek

A magyar férfi kézilabda-válogatott kétszeres hosszabbítás után 36–35-re vereséget szenvedett az egyiptomi csapattól, így a nyolcadik helyen végzett a világbajnokságon Stockholmban.

A gödörből visszakapaszkodtak Bodóék, de a végén Mohamedék ünnepelhettek
Lékai Máté harminchét gólt dobott a világbajnokságon
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az utolsó helyosztó mérkőzésnek is volt tétje, mert a hetedik helyen végzett együttes könnyebb csoportba kerülhet a jövő márciusi olimpiai selejtezőn. Hiába reménykedtek Bodóék a szép búcsúban, ezúttal is borzasztóan kezdtek, a negyedik percben már négy gól volt a hátrányuk. Ancsinék hiába erőltették az átlövéseket, ezekkel csak az egyiptomi kapust, Hendavit tették naggyá, aki 43 százalékos hatékonysággal védett, míg magyar kollégája, Székely huszonöttel. Gondot jelentett, hogy ha Bánhidiék megpróbáltak a támadáskor gyorsítani, akkor sokszor eladták a labdát. Így aztán az olimpiai negyedik Egyiptom hat góllal, 17–11-re vezetett a szünetben.

A második félidő elején sem változtak az erőviszonyok, a 46. percben még Mohamadék 25–19-re vezettek, s talán már elhitték, hogy biztosan nyerhetnek, mert vagy kiengedtek, vagy elfáradtak. Mindenesetre Lékaiék éltek a lehetőséggel, elkezdték a felzárkózást, s Bodó hatalmas bombájával az utolsó percben kiegyenlítettek (29–29), és hosszabbításra mentették a mérkőzést.

Kiélezett csata kezdődött, amelynek az első két ötperces része sem hozott döntést (31–31). A harmadik öt perc végén Lékai hetest hibázott (33–33), így döntetlennel kezdődött a negyedik szakasz is. A befejező öt percben azonban csapatunk az utolsó támadást elhibázta, így az egyiptomi válogatott 36–35-re nyert.

„Rossz kezdés után sem adtuk fel, küzdöttünk, és sikerült is visszakapaszkodnunk. A hosszabbítás végén azonban nem volt szerencsénk” – mondta Bodó Richárd, csapatunk egyik legjobbja.

A magyarok – akiknek a legjobb hét közé jutás a céljuk – a csoportkört és a középdöntőt is két győzelemmel és egy vereséggel zárták, ezzel a negyeddöntőbe jutottak, és biztosították részvételüket a jövő márciusi olimpiai selejtezőtornán. A szerdai negyeddöntőben 17 góllal kikaptak a címvédő Dániától, pénteken pedig Norvégiával szemben veszítettek nyolc találattal. Az utolsó meccsükön egy góllal kaptak ki Egyiptomtól. Tehát csapatunk a nálánál gyengébb együtteseket legyőzte, az erősebb válogatottaktól azonban vereséget szenvedett.

A hetedik helyért: Egyiptom–Magyarország 36–35 (17–11, 28–28, 29–29, 31–31, 33–33) – kétszeri hosszabbítás után

Kapcsolódó írásaink