Sport

Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor titokban lettek kínai állampolgárok

A kínai sajtó állítása szerint gyorsított eljárásban hozták meg a döntést

A Világgazdaság kínai sajtóhírek alapján arról számolt be, hogy a Magyarországot tavaly év végén elhagyó két olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázónk, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor teljes titokban, már karácsonykor megkapta a kínai állampolgárságot – írta meg a Magyar Nemzet.

Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor titokban lettek kínai állampolgárok
Liu Shaolin Sándor (b) és Liu Shaoang a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres versenyének középdöntője után a Fővárosi Fedett Stadionban a pekingi téli olimpián 2022. február 7-én
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A kínai sajtó állítása szerint Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor ügyében gyorsított eljárásban hozták meg a döntést, így időben végbement az országváltás – írta meg a Magyar Nemzet. Hozzátették, a gyorsított eljárásra a nemzetközi olimpiai szabályok miatt volt szükség. Egy esetleges országváltás után ugyanis három évig nem indulhat a sportoló olimpián, ennyi türelmi időnek kell eltelnie a szabályok szerint. Ha viszont sokáig elhúzódott volna az ügy, akkor veszélybe került volna a Liu testvérek 2026-os szereplése a következő, olaszországi téli olimpián, addig ugyanis szűk három év van hátra, az 2026. február 6-án kezdődik.

A kínai lapok szerint a Liu testvérek várhatóan többek között Lim Hjo Dzsunnal alkotnak majd egy csapatot, aki korábban dél-koreai színekben lett olimpiai bajnok, majd 2021-ben felvette a kínai állampolgárságot.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom