Sport

Nem jár kártérítés a Sahtar Donyecknek és az orosz futballkluboknak

A Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) pénteken elutasította a Sahtar Donyeck és nyolc orosz futballklub fellebbezését, amelyben kártérítést követeltek az ukrajnai háború alatt bevezetett átigazolási szabály miatt, amely lehetővé tette a külföldi játékosok és edzők sürgősségi távozását.

Nem jár kártérítés a Sahtar Donyecknek és az orosz futballkluboknak
A Sahtar Donyeck játékosainak gólöröme a Wolfsburg elleni meccsen
Fotó: AFP/Sergei Supinsky

 A profi futballisták nemzetközi szakszervezete (FIFPro) tavaly márciusban fordult a sportág nemzetközi szövetségéhez (FIFA), hogy a több száz érintett labdarúgó végleg szerződést bonthasson az őket foglalkoztató egyesülettel, ezt pedig a szervezet nem sokkal később lehetővé tette.  

A Zenit Szentpétervár és további hét orosz egyesület úgy fogalmazott a FIFA elleni novemberi tárgyaláson, hogy a kötelező kölcsönadások miatt kiszolgáltatottá váltak az ügynökségek és a külföldi klubok felé, így többmilliós bevételtől estek el. A FIFA viszont azzal védekezett, hogy olyan átmeneti megoldást próbált találni, amely a kluboknak is megfelel és egyben biztosítja a labdarúgók anyagi helyzetét, a szerződések teljes körű felmondását pedig a FIFPro szorgalmazta, és csak júniusban került bevezetésre.  

Az ukrán klub 50 millió eurót (kb. 19,8 milliárd forintot) követelt a FIFA-tól, ezt azonban a CAS elutasította, és a következő hetekben nyilvánosságra hozza majd a jogi részleteket is.

Kapcsolódó írásaink