Sport

Cortina marad a hokikapitány

Mégsem biztos, hogy a kanadai szakember irányítja a nemzeti csapatot az áprilisi világbajnokságon

Kolbenheyer Zsuzsanna, a magyar szövetség (MJSZ) elnökségi tagja, a női szakág vezetője a közmédiának adott keddi interjúban hangsúlyozta: úgy kezdték a szezont, hogy nem tudták, mikor és hol lesz a világbajnokság, mivel a kanadai szövetség csupán december közepén ismertette, hogy a Toronto melletti Brampton városa ad otthont a tornának április 5–16. között.

„Több okból is úgy döntöttünk, hogy Pat Cortinával folytatjuk: egyrészt azért, mert nagyon jó munkát végzett, a bentmaradásban és a nagyszerű nyolcadik hely megszerzésében nagyon nagy szerepe volt. Remélhetőleg ő fog ott állni a kispadon az áprilisi vb-n” – utalt Kolbenheyer arra, hogy az 58 esztendős Cortina a német harmadosztályú férfi bajnokságban szereplő Garmisch-Partenkirchen-i SC Riessersee vezetőedzői posztját is betölti.

Kolbenheyer elárulta: ezt is figyelembe vették akkor, amikor a közös folytatásról határoztak. Amennyiben ugyanis Cortina együttese a bajnokság rájátszásában egy körön túljut, úgy „személyesen nem fog tudni részt venni a világbajnokságon”, így Németországból fogja mentorálni a csapatot.

Hozzátette: ebben az esetben a decemberi franciaországi felkészülési tornához hasonlóan az ugyancsak remek szakember Delaney Collins irányítaná az együttest.

A tavaly fennállása legjobb eredményét elérve negyeddöntős nemzeti együttes február 12-én folytatja a felkészülést, a budapesti Öt Nemzet Tornán Japán, Szlovákia, Norvégia és Franciaország szerepel majd, ezen a klubelfoglaltságaik miatt korábban hiányzó légiósok is részt vesznek majd.

A magyar válogatott a vb-n a B jelű ötösben kapott helyet Finnország, Svédország, Németország és Franciaország mellett. Az A jelű csoportban szerepel a házigazda, címvédő, egyben olimpiai bajnok Kanada, valamint az Egyesült Államok, Csehország, Svájc és Japán.

Az A csoport öt együttese, valamint a B csoport legjobb három helyezettje vívja a negyeddöntőt, míg az utolsó két helyezett kiesik a divízió I/A-ba.

Kapcsolódó írásaink

Pat Cortina visszatért

ĀRégi-új szövetségi kapitányt kapott a magyar női jégkorong-válogatott, a cél az augusztusi A csoportos dániai világbajnokságon bent maradni a topcsoportban