Sport

Megvan az első Peléről elnevezett stadion

„Ez egy tisztelgés, amellyel elismerjük az alakját, és, hogy mindannyiunkat naggyá tett"

Egy nappal a labdarúgás háromszoros világbajnokának, a 82 éves korában elhunyt Pelének a temetése után máris megvan a legendás focistáról elnevezett első stadion – írja az origo.hu.

Megvan az első Peléről elnevezett stadion
Az első Pelé-stadion a Zöld-foki Köztársaság fővárosában
Fotó: Facebook

Ez a stadion azonban nem Brazíliában, sőt még csak nem is Dél-Amerikában van: az Afrika partjai mellett lévő Zöld-foki Köztársaság nemzeti stadionjáról van szó, az eddigi Estadio Nacional de Cabo Verde, amely ezután Pelé nevét fogja viselni egy szerdai elnöki rendelet nyomán – olvasható az origo.hu cikkében.

Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke a brazil legenda keddi temetésén mondta azt, hogy minden országban el kellene nevezni egy stadiont Peléről (az ötletet már Pelé fia, Edinho is felvetette). 

„Ez egy tisztelgés, amellyel elismerjük az alakját, és, hogy mindannyiunkat naggyá tett. Fizikailag ugyan elment közülünk Edson Arantes de Nascimento, de hamarosan egy olyan ikon lesz a tömegek számára, aki megmutatja, hogy a sport képes egyesíteni a világot. A Zöld-foki Köztársaság és Brazília történelme és kultúrája kéz a kézben jár, bizonyítva, hogy két testvér országról van szó, melyeket összeköt a közös nyelv és a hasonló identitás. Pelé mindig is egy viszonyítási pont volt, és örökre az is marad Brazíliában, a portugál nyelvű országoban és az egész világon, egy példakép lesz, aki generációkat köt össze” – írta közleményében Ulisses Correira de Silva, a Zöld-foki Köztársaság miniszterelnöke, amelyet az origo.hu közölt.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom