Sport

Sajtónyilvános edzőmeccset tartott a férfi pólóválogatott – GALÉRIA

A szilveszter szabad volt, de január elseje óta kemény edzés indult

Szerdán fotóriporterünk, Purger Tamás a férfi vízilabda-válogatott edzőtáborában járt a Komjádi Uszodában, ahol sajtónyilvános edzőmeccset tartott Varga Zsolt szövetségi kapitány csapata az OSC legénységével. A rendkívül sűrű versenynaptár és az olimpiai kvalifikációs rend miatt két tervvel készül a következő, bő egyéves időszakra a kapitány.

Sajtónyilvános edzőmeccset tartott a férfi pólóválogatott – GALÉRIA
A férfi vízilabda-válogatott sajtónyilvános edzése
Fotó: MH/Purger Tamás

A szakember és a szakmai stáb január elseje óta tart edzéseket a 18 fős keretnek a Komjádi Uszodában. Az együttes először készül közösen azóta, hogy szeptemberben ezüstérmet nyert a spliti Európa-bajnokságon.

Varga Zsolt az edzést követően megosztotta gondolatait a megjelent sajtósokkal.

„Nagyon jó, motiváló érzés visszatérni. Azt biztosan sikerült elérnem, hogy nyugodt szilvesztere volt a srácoknak. Persze nem voltak vidámak az első napon a négyezer méteres úszástól, viszont mindenki koncentráltan állt hozzá a feladathoz. Ennek a hétnek a legfontosabb része, hogy a csapat újra együtt legyen, közösen ebédeljenek, beszélgessenek a játékosok, az egymás közti emberi kapcsolatok újra beinduljanak” – mondta az egyelőre kettős terhelés alatt lévő edző, az olimpiai bajnok Varga Zsolt ugyanis a válogatott mellett még a bajnokcsapat, a Ferencváros vezetőedzői feladatait is ellátja.

Az eredeti terv az volt erre a hétre, hogy az Európa-bajnok horvát válogatottal gyakorolnak, azonban a horvátok nem tudtak eljönni, a csapatukban számosan betegek.

„Végül úgy alakítottuk át a programot, hogy egymást és a klubcsapatokat is segítsük. Így a nemzetközi kupákban szereplő csapatokkal, a szerdai OSC-vel szembeni gyakorlást követően csütörtökön a Vasassal, pénteken pedig a Ferencvárossal játszunk” – nyilatkozta a kapitány. Hozzátette, hogy a szerdai mérkőzés – ahogyan az három nap munka után elvárható – még kicsit lassabb volt, sok hibával, péntekre azonban jelentős javulást vár.

A hosszú távú tervekről szólva Varga Zsolt elmondta, a jövő évi párizsi olimpia utolsó napjáig szeretnék a lehető legpontosabban megtervezni a programot, tavaly nyáron ugyanis többször az utolsó pillanatban kellett ellenfelek után nézni.

Az ötkarikás játékokra az idei nyári világbajnokságon lehet először kvótát szerezni, a fukuokai viadal első két helyezettje lehet ott Párizsban a 2024-es olimpián. Ezt követően Tel-Avivban, az Európa-bajnokságon, majd 2023 februárjában Dohában, a következő vb-n lehet kvalifikálni. A kontinensviadalt októberben rendezték volna, ám a legfrissebb sajtóhírek szerint végül jövő január lesz az időpont, ez pedig rendkívül nehéz helyzetbe hozhatja a csapatokat.

„Természetesen az fantasztikus lenne, ha már most nyáron megszereznénk a kvótát, ebben az esetben ugyanis teljesen más filozófiával lehetne felhasználni a másik két világeseményt. Persze, ha ez nem sikerül, akkor arra van B terv is” – mondta a szövetségi kapitány.

A kapitány munkáját Gárdonyi András kapusedző és Kovács Róbert segítette.

Férfi vízilabda válogatott média nyilvános edzése, OSC-FTC-Vasas gyakorló meccs, Komjádi uszoda, 2023. január 4.
A férfi vízilabda-válogatott sajtónyilvános edzése a Komjádi Uszodában 2023. január 4-én
Fotó: MH/Purger Tamás

Kapcsolódó írásaink