Sport

Tízezrek ünnepelték a bronzéremmel hazatérő horvát futballistákat

A fáklyák még a játékosok megérkezése előtt vörösbe öltöztették az eget

Tömeg és örömujjongás fogadta a horvát válogatottat vasárnap Zágrábban: tízezrek éljenezték a világbajnoki bronzérmes csapatot a főtéren és az utcákon. Az érkezést és az utat a legtöbb horvát tévécsatorna élőben közvetítette.

Tízezrek ünnepelték a bronzéremmel hazatérő horvát futballistákat
Jellasics bán lovasszobrának környékén lépni sem lehetett a futballisták ünneplésekor
Fotó: DENIS LOVROVIC / AFP

A repülőgép 17 óra után szállt le a horvát fővárosban a tűzoltók vízágyúiból rajzolt diadalívek közepette.

A válogatott futballisták a bronzérmükkel a nyakukban szálltak ki a repülőgépből, ahol Nikolina Brnjac idegenforgalmi és sportminiszter, Tomislav Tomasevic, Zágráb polgármestere és Kresimir Ackar, Velika Gorica polgármestere fogadta őket.

A játékosokat a Franjo Tudjman repülőtérről busszal szállították a Jellasics főtérre, az útvonalán ezrek sorakoztak fel, hogy üdvözöljék a nemzeti csapatot, miközben több tízezren már a főtéren várták őket. Bár a rendőrség korábban arra kérte a szurkolókat, hogy ne használjanak pirotechnikai eszközöket, a fáklyák még a játékosok megérkezése előtt vörösbe öltöztették az eget. A tömeg miatt a válogatottat szállító autóbusz csak lassan tudott haladni. A mindössze 22 kilométer hosszú utat másfél óra alatt tette meg.

A horvát himnuszt éneklik a zágrábi ünnepségen a játékosok
A horvát himnuszt éneklik a zágrábi ünnepségen a játékosok
Fotó: DENIS LOVROVIC / AFP

A hivatalos program már 16 órakor megkezdődött. Ez idő alatt számos hazai előadó szórakoztatta az embereket, a tér pedig már délután két órakor megtelt várakozókkal. Az ünneplés a késő éjszakába nyúlhat, az egész városban megbénult a forgalom.

Négy évvel ezelőtt félmillió ember várta az akkor ezüstérmes horvát válogatottat Zágrábban, Horvátország történetében addig még soha nem volt hasonló tömeges megmozdulás. A horvát labdarúgó-válogatott az ország függetlensége óta hat világbajnoksági tornán szerepelt és háromszor ért el dobogós helyezést.

Kapcsolódó írásaink

Kicsi a bors, de erős

ĀA bronzérmet érdemes úgy is nézni, mint egy négymilliós ország sportteljesítményét