Sport

Nem bukott a kiesett angolokkal a kapitány

Az Európa-bajnokságig mindenképp elviszi a csapatot

Gareth Southgate, az angolok szövetségi kapitánya úgy döntött, kitölti szerződését a 2024-es Európa-bajnokságig – közölte vasárnap az angol labdarúgó-szövetség, az FA. Erről írt a Reuters vasárnap. 

Nem bukott a kiesett angolokkal a kapitány
Gareth Southgate a negyeddöntő alatt a katari vb-n
Fotó: AFP/Paul Ellis

Az 52 éves Gareth Southgate – aki 2016-ban lett a válogatott menedzsere (szövetségi kapitánya) és tavaly hosszabbított –, marad a posztján és a 2024-es Európa-bajnokságig tovább irányítja az angol labdarúgó-válogatottat.

A szakvezető a katari világbajnokság negyeddöntőjében a franciáktól elszenvedett 2–1-es vereség után úgy nyilatkozott, nem fog hirtelen döntést hozni a jövőjét illetően. Szerinte a címvédő elleni teljesítményükkel megmutatták, hogy képesek lettek volna akár a vb-győzelemre is. Azóta eltelt egy bő hét és kiderült: Southgate marad.

Objektum doboz

A döntést az angol szövetség hozta nyilvánosságra. Mark Bullingham vezérigazgató azt mondta, örömmel erősíti meg, hogy Southgate és segítője, Steve Holland maradnak a válogatott élén, és élvezik a szövetség támogatását. Ez nem csoda, Southgate irányításával negyedikek lettek a 2018-as oroszországi vb-n, 2021-ben pedig Európa-bajnoki döntőt játszottak. Az elmúlt időszakban csak a Nemzetek Ligájában nem szerepeltek jól (erre jól emlékszünk, mi, magyarok, volt hozzá némi közünk!), ahol az A divízióból a B-be estek ki: hat meccsen nyeretlenül a negyedikek lett az olaszok, a magyarok és a németek mögött.

A szurkolói reakciók kissé elbizonytalanították a csapatot, de Southgate végül is jól felkészítette a válogatottat a katari tornára, és bár idejekorán elbuktak, nem játszottak alárendelt szerepet. Ha nem lövi Harry Kane az egekbe a második büntetőt, másképp alakulhatott volna, s ma Argentína ellenfele akár Anglia is lehetne...

Kapcsolódó írásaink