Sport

Scaloni, aki Maradonát, Passareallát és Bielsát is felülmúlja

A kapitányi kinevezés előtt nem volt vezetőedző

Az argentin labdarúgó-válogatott 1993 és 2021 között, történetében példátlanul hosszú ideig, nem tudott felnőtt nagy tornát nyerni. A két Copa América-siker között megnyerte ugyan, például a korosztályos versenynek számító olimpiát, nyert junior-világbajnoki címeket, de sem a Copán, sem világbajnokságon, sem Konföderációs-kupán nem tudott nyerni.

Scaloni, aki Maradonát, Passareallát és Bielsát is felülmúlja
Lionel Scaloninak a franciák elleni vasárnapi lesz élete mérkőzése
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Ercin Ertürk

Az 1993-as Copa-győzelem után egy évvel Alfio „Coco” Basilétől Daniel Alberto Passarella vette át a kapitányi posztot, majd irányította a válogatottat Marcelo Bielsa, José Pekerman, újra Basile, Diego Armando Maradona, Sergio Batista, Alejandro Sabella, Gerardo „Tata” Martino, Edgardo Bauza és Jorge Sampaoli is. Egyikük sem tudott semmit nyerni, pedig az edzői pályafutásuk amúgy egyáltalán nem volt sikertelen, nyilván azért is kerülhettek a posztra.

Bauzát kivéve mindegyikük győzelmi mutatója jobb volt 55 százaléknál, talán meglepő módon Diego Armando Maradona vitte a prímet, 75 százalékkal, 24mérkőzéséből 18-at megnyerve. De még egyszer: senki sem tudta átlépni a küszöböt, senki sem tudott, például, döntőt nyerni.

A 2018-as vb-kudarc, a franciák elleni kiesés után a szövetség az egykori válogatott játékost, Lionel Scalonit kérte fel szövetségi kapitánynak. Hazardíroztak vele, hiszen az egykori (mindössze) hétszeres válogatott jobbhátvédnek alig volt válogatott mérkőzése (7), egyetlen vb-meccset játszott (2006), legnagyobb sikereként azt tarthatta számon, hogy alapember volt az ezredforduló körüli évek SuperDeporjában, a Deportivo La Corunában. A spanyol mellett játszott az angol (West Ham United) és az olasz (Lazio, Atalanta) bajnokságban is.

2015-ig futballozott, 2016-ban Sampaoli pályaedzője lett a Sevillánál, majd a „főnököt”, aki még a fura beceneveiről ismert argentin futballban (Messi a Bolha, Claudio López a Tetű, Ariel Ortega a Kiscsacsi, Germán Burgos a Majom, Javier Saviola a Nyúl, satöbbi) is különleges beceneve alapján, kopasz fejére tekintettel Tobogan de piojosnak, Tetűcsúszdának nevezik, szóval Sampaolit követte a válogatotthoz, pályaedzőként.

Az oroszországi világbajnokság után Scaloni megkapta az U20-as válogatotat, de csak néhány hétre, hónapra, mert ő lett az A-válogatott szövetségi kapitánya. Előbb Pablo Aimarral, a Kis Bohóccal együtt, majd egyedül.

Azóta az Albiceleste alig tud kikapni. Scaloni a világbajnoki döntőben 55. alkalommal vezeti majd a válogatottat, 37 győzelem, 14 döntetlen, 5 vereség a mérlege. Megtörve a 18 éves átkot, 2021-ben, méghozzá Brazíliában, megnyerte a Copa Américát a csapattal, 2022-ben, Londonban, az olaszok legyőzésével a Finalissmima, az Európa-bajnok és a dél-amerikai bajnok csatájának győztese lett, most pedig világbajnoki döntőre készül.

Évek óta nem nagyon kell csapatépítéssel bajlódnia, a másfél éve a Copát megnyerő kezdő tizenegyéből csak a vb előtt megsérült Giovani Lo Celso esett ki, s bár az Inter csatára is fontos láncszem, Lautaro Martínez helyett többnyire Julián Álvarez játszik. S nagyjából ugyanaz a csapat nyerte meg a Finalissimát is, még ha akkor Tagliafico is volt a balhátvéd, aki szintén ott van Katarban, játszott már a tornán.

Most pedig nagyjából ugyanaz a csapat készül a világbajnoki döntőre.

Kapcsolódó írásaink