Sport

Zelenszkij: Az oroszok minden zászlóját vér szennyezi!

Az ukrán elnök az oroszok kizárását kérte a NOB-tól

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ellenzi, hogy orosz sportolók semleges zászló alatt szerepelhessenek a 2024-es párizsi olimpián, mondván: „minden zászlójukat vér szennyezi".

Zelenszkij: Az oroszok minden zászlóját vér szennyezi!
Zelenszkij: Ukrajna csalódott a NOB azon felvetése miatt, hogy az orosz sportolók semleges színekben részt vehessenek az olimpián
Fotó: Handout / UKRAINE PRESIDENCY /

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke múlt szerdán arról beszélt, hogy a himnuszok, zászlók és nemzeti szimbólumok betiltása érvényben marad, az ugyanakkor még nem tisztázott, az ukrajnai háború miatt eltiltott orosz és fehérorosz játékosok és versenyzők részt vehetnek-e a kvalifikációs időszakban, illetve magukon a játékokon, amennyiben pedig indulhatnak, akkor milyen formában tehetik ezt meg.

Zelenszkij a NOB első emberével folytatott tárgyalást követően közleményében hangsúlyozta: Ukrajna csalódott a NOB azon felvetése miatt, hogy az orosz sportolók semleges színekben részt vehessenek az olimpián.

„Fehér vagy bármilyen semleges zászló alatti részvétel lehetetlen az orosz sportolók számára, hisz valamennyi lobogójukat vér borítja” – fogalmazott Zelenszkij, aki az oroszok sporteseményekről történő teljes kizárására szólított fel.

Egyben hangsúlyozta: a háborúban eddig 184 ukrán sportoló vesztette életét.

Zelenszkij leszögezte, a NOB alapelvei „határozottan nem irányozzák elő terrorista államok elkényeztetését”.

Az ukrán elnök szavaira egyelőre az orosz és fehérorosz sportminisztérium sem reagált.

Az Egyesült Államok olimpiai és paralimpiai bizottsága hétfőn jóváhagyta azon lehetőség vizsgálatát, hogy orosz és fehérorosz sportolók – szigorúan semleges színekben – induljanak a párizsi játékokon.

Kapcsolódó írásaink