Sport

A Le Parisien összesítette az esti futballünnep miatti rendőri intézkedéseket + VIDEÓ

Montpellier-ben haláleset is volt, tízezer rendőr is kevésnek bizonyult

Először kétezerre, majd tízezerre emelték Franciaországban a rendőri készenlétesek számát, de az ünneplő francia és a kesergő marokkói tömeg kis híján így is kezelhetetlen problémákat okozott. A Le Parisien országos körképet készített.

A Le Parisien összesítette az esti futballünnep miatti rendőri intézkedéseket + VIDEÓ
Montpellier belvárosában volt a legnagyobb tűzfészek
Fotó: AFP/Iselyne Perez-Kovacs

A katari labdarúgó-világbajnokság szerda esti Franciaország–Marokkó elődöntője, mint tudjuk a franciák 2–0-ás győzelmével ért véget, ők jutottak a döntőbe, míg Marokkó szombaton a bronzért küzdhet. A szurkolók pedig a meccs lefújása után ellepték a francia nagyvárosokat Lyontól Bordeaux-ig, Marseille-től Lille-en át a párizsi Champs-Élysées-ig.

Champs-Élysées a francia győzelem után szerdán éjféltájt
A Champs-Élysées a francia győzelem után, szerdán éjféltájt
Fotó: AFP/Thibaud Moritz

Országszerte mintegy tízezer rendőrt és csendőrt mozgósítottak, hogy felügyeljék a két csapat szurkolóit – köztük ötezret Párizsban és a párizsi régióban. A legtöbb helyszínen különösebb incidens nélkül zajlott le a szurkolók felvonulása, a két csoport egymással sem ütközött, kivéve Montpellier-ben. Sajnálatos módon itt egy tinédzser életét vesztette, amikor egy, a tömegtől megijedt sofőr elütötte. A fiút kórházba szállították, de nem sikerült megmenteni az életét.

Az Hérault megyei Nupes (Nouvelle union populaire écologique et sociale) helyettese, Nathalie Oziol szerint a baleset a népszerű La Paillade kerületben történt, az áldozat 14 éves volt – jelezte a Twitteren, sajnálva, hogy tragédiával végződött a sportünnep.

Objektum doboz

A sofőr elmenekült, a járművet a baleset helyszíne közelében találták meg és lefoglalták, szól a prefektúra sajtóközleménye. A rendőrség abban reménykedik, hogy gyorsan megtalálják az autó vezetőjét.

Párizsban és környékén 115 randalírozót tartóztattak le, a Champs-Élysées környékére csaknem 2200 köztisztviselőt és katonát mozgósítottak. Megerősített felügyeletet vezettek be az egyes metróállomásokon és a lezárt körgyűrű több kapujában, hogy korlátozzák a járművek beáramlását. A mérkőzés elején több teherautót is elhelyeztek a luxusbutikok, különösen a Dior vagy a Rolex előtt, hogy védjék a rongálástól – így karácsony előtt különösen nem lett volna örömteli a betört kirakat vagy a fosztogatás.

Objektum doboz

A letartóztatottak közt volt egy negyvenfős ultrajobboldalinak mondott mag is, ők a meccs után a központba készültek, „harcolni”. Mivel tiltott fegyvereket is viseltek, a velük szembeni eljárás összetettebb lesz, mint a pirotechnikai eszközöket használók, randalírozók elleni. A csoport tagjai közül többeket ismert a rendőrség.

A marseille-i régi kikötőben mintegy háromezer ember gyűlt össze anélkül, hogy jelentősebb incidensről számoltak volna be, de nem volt gond Nizzában sem, ahol több ezer francia szurkoló ünnepelte a győzelmet.

Objektum doboz

A strasbourgiak és a lille-iek ugyan fáztak, de boldogan ünnepeltek, számos kép és videó került fel ezekről az ünnepekről a közösségi médiába, ahogy a francia himnuszt, a Marseillaise-t énekelték.

Bordeuxban békésen ünnepelt a marokkói diaszpóra a franciákkal
Bordeaux-ban békésen ünnepelt a marokkói diaszpóra együtt a franciákkal
Fotó: AFP/Fabien Pallueau

Bordeaux-ban a Place de la Victoire-ra vonultak ki az emberek, a prefektúra szerint mintegy kétezer-ötszázan ünnepeltek mindenféle atrocitás nélkül.

Lyonban a meccs vége után szélsőjobboldali fiatalok egy csoportja a Place Bellecouron gyülekezett, volt egy kis dulakodás, de a rendőri erők gyorsan visszaszorították a verekedőket, hét embert le is tartóztattak.

Avignon se úszta meg letartóztatások nélkül, tizennégyen jutottak erre a sorsra, egyesek komolyabb tűzerőt használtak. Annecyban is volt letartóztatás, miután lövedékeket dobtak a rendőrségre, és egy férfit kórházba szállítottak, aki egy verekedés során megsérült – jelentette az Haute-Savoie prefektúrája.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink