Sport

Áttörhetetlen a marokkói védelem a világbajnokságon

Egervári Sándor szerint az afrikai csapat agresszív játéka nem szimpatikus, de sikeres

Miközben az ötszörös Aranylabdás portugál Cristiano Ronaldo az 1–0-ás vereség után sírva hagyta el a pályát, a marokkói válogatott a szurkolóval ünnepelte, hogy afrikai csapat közül elsőként jutott az elődöntőbe a világbajnokságon. Egervári Sándor volt szövetségi kapitány szerint az észak-afrikai csapat játéka nem látványos, de eredményes.

Áttörhetetlen a marokkói védelem a világbajnokságon
Egervári Sándor: Nem érdemtelen a marokkói válogatott elődöntőbe jutása
Fotó: MH

– Megérdemelten jutott Marokkó a legjobb négy közé Katarban?

– Igen, mert nála sokkal erősebb csapatoktól sem kapott ki. A nyolcaddöntőben tizenegyesekkel legyőzte az esélyes spanyolokat, most pedig a sokkal erősebb játékoskerettel rendelkező portugálokat. Sikerüket elsősorban a fegyelmezett védekezésüknek, és a gyors kontráiknak köszönhetik. Mert azért az sokat mondó, hogy a világbajnokságon öt mérkőzésükön ellenféltől nem kaptak gólt.

– Hogyan lehet ilyen hatékonyan védekezni a világ legjobb csapatai ellen?

– Nagyon fegyelmezett és önfeláldozó játékkal. A gyengébb csapatoknak az erősebbek ellen nincs más fegyverük. A magyar válogatott idén hasonló taktikával nyert az angol és német válogatott ellen a Nemzetek Ligájában. A marokkóiak agresszív játéka ugyan sokaknak nem szimpatikus, de eddig sikeres.

– Hogyan tudták volna a portugálok feltörni ezt a védelmet?

– Gyorsabb játékkal, több mélységi passzal hibára kényszeríthették volna a marokkóiakat. Ehelyett sokszor beívelték labdát a kapu elé, de pontatlanul. Hiába birtokolták a labdát hetvenhárom százalékban, ha ezúttal a hosszú indításaik a szélekre szintén pontatlanok voltak. Mindezek ellenére így is voltak helyzeteik, de azok fölé, mellé mentek, vagy a kapufára. Végül is a második oldalon egy kapushiba döntötte el a továbbjutást.

– Ami azt is jelentette, hogy az elmúlt évtizedek egyik legjobb labdarúgója, Ronaldo nem lesz világbajnok.

– Amikor a második félidőben Ronaldo pályára lépett, azt hittem, hogy tud segíteni a csapatán, és végre megszerzi kiemelkedően sikeres pályafutása első gólját a kiesés szakaszban a világbajnokságon. Ezzel cáfolta volna azt őt ért kritikákat. De nem sikerült neki, mert a játékán látszott, hogy eljárt az idő felette. Már nem olyan gyors, a cselei nem jöttek be. S ez is közrejátszott abban, hogy Portugália álma, a világbajnoki győzelem ezúttal sem válhat valóra.

Kapcsolódó írásaink