Sport

Megdöntötte Goncalo Ramos Albert Flórián rekordját

A magyar futballcsászár, Albert Flórián az 1962-es világbajnokságon 21 évesen három gólt lőtt a bolgárok elleni 6–1-re megnyert mérkőzésen, amivel a legfiatalabb játékos volt, aki mesterhármast ért el. Ezt a javította meg Goncalo Ramos, aki 21 évesen és 169 naposan lőtt hármat Svájcnak a nyolcaddöntőben.

Megdöntötte Goncalo Ramos Albert Flórián rekordját
Jött, játszott és hirtelen sztár lett Goncalo Ramos
Fotó: AFP/Vilmos Volcov

Remekül bevált Fernando Santosnak, a portugál válogatott szövetségi kapitányának a váratlan húzása, amikor a rutinos Cristiano Ronaldo helyett az újonc Goncalo Ramos kezdett a Svájc elleni nyolcaddöntőben. Ezt a bizalmat a 21 éves támadó azzal hálálta meg, hogy a 74. perc alatt – amíg le nem cserélték – hat kapura lövésből három gólt szerezett a 6–1-re megnyert mérkőzésen.

Ezzel Ramos 21 évesen és 169 naposan a legfiatalabb játékos lett, aki mesterhármast szerzett a világbajnokságon Albert Flórián 1962-es sikere óta. S a német Miroslav Klose 2002-es remeklése óta ő az első, aki mesterhármast szerzett az első olyan vb-mérkőzésen, amelyen újoncként a kezdő csapatban szerepelt.

A 12 éves kora óta a Benfica futballistája 2017 óta mindegyik portugál korosztályos válogatottban játszott, a 2019–2020-as idényben ő volt az UEFA Ifjúsági Ligájának gólkirálya. A Benfica csapatában ebben a szezonban 18 mérkőzésen 14-szer volt eredményes.

A felnőtt válogatottba először szeptemberben került be, a nemzetközi szerepléstől visszavonult Rafa Silva pótlására. November 17-én a Nigéria elleni felkészülési mérkőzésen debütált a válogatottban, csapata harmadik gólját lőtte a 4–0-ra megnyert meccsen. Ramos korábbi három válogatott mérkőzésén mindössze 33 percet játszhatott, a világbajnokságon csereként Ghána ellen két, Uruguay ellen nyolc percet volt a pályán. Mindezek után először kezdőként lőtt három gólt, ezzel megelőzte példaképét Ronaldót, aki kieséses szakaszban még nem szerzett gólt világbajnokságon.

„Cristiano a mi vezetőnk, mindenkinek próbál segíteni, velem is beszélt a mérkőzés előtt, bátorította a csapatot” – mondta a nyolcaddöntő hőse a csereként beálló 37 éves Ronaldóról, aki szerint kiemelkedő tehetségű és fiatal játékosok alkotják a válogatottat, akiknek gratulált.
A meccs utáni sajtótájékoztatón az újságírók főleg arra voltak kíváncsiak, vajon új korszak kezdődik-e a portugál válogatottnál azzal, hogy Ronaldo csak csere.
„Majd meglátjuk. Nagyon szoros a kapcsolatom vele, de vannak edzők és vannak játékosok. Biztosítottam róla, hogy egy nagyon fontos játékos, és ezt ő is tudja” – válaszolta Fernando Santos. – Goncalo dinamikusabb, míg Cristiano Ronaldo a kötöttebb játékban jobb.
A portugálok szombaton a negyeddöntőben a marokkói együttessel találkoznak, amely kedden a spanyolokat búcsúztatta tizenegyesekkel.

Kapcsolódó írásaink