Sport

Meghívták az orosz bizottsági elnököt is az olimpiai csúcstalálkozóra

Miközben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) továbbra is azt javasolja a nemzetközi sportszövetségeknek, hogy az ukrajnai háború miatt ne engedjék indulni az orosz és fehérorosz sportolókat a nemzetközi versenyeken, meghívta a pénteki olimpiai csúcstatálkozóra Sztanyiszlav Pozdnyakovot, az Orosz Olimpiai Bizottság elnökét Lausanne-ba.

Meghívták az orosz bizottsági elnököt is az olimpiai csúcstalálkozóra
Nem ellenezte Sztanyiszlav Pozdnyakov az orosz sportolók részvételét a háborúban
Fotó: AFP/Dimitar Dilkoff

A csúcstatlálkozón részt vesznek a nemzetközi szövetségek vezetői is, köztük Gianni Infantino, a FIFA és Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai-szövetség elnöke is. A nemzeti bizottságoktól csak az amerikai, a kínai és az orosz elnök vehet részt a tanácskozáson, amelynek témája az olimpiai mozgalom jelene és jövője és a dopping elleni küzdelem.

Pozdnyakov meghívása azért is meglepő, mert az egykori olimpiai bajnok vívó szeptemberben azt nyilatkozta, hogy Oroszország sportolói számára megtiszteltetés, hogy harcolhatnak az ukrán háborúban, ha Vlagyimir Putyinnak a csapatok részleges mozgósítására vonatkozó parancsa után behívják őket katonának.

Thomas Bach, a NOB német elnöke továbbra is azt a határozott álláspontot képviseli, hogy az orosz és fehérorosz sportolókat ki kell tiltani a világversenyekről. Ugyanakkor az Insidethegames honlap értesülése szerint a színfalak mögött arról tárgyalnak, hogyan vehetnének részt a két ország sportolói korlátozott számban a 2024-es olimpián Párizsban. Ezt támaszthatja alá Pozdnyakov meghívása Lausanne-ba.

Kapcsolódó írásaink