Sport

Az orosz küldöttek részt vehetnek az ANOC közgyűlésén

Megkezdődött a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetségének (ANOC) 26. közgyűlése Szöulban, ahol az egyik legvitatottabb téma, az orosz és fehérorosz sportolok kitiltása, illetve részvéte a nemzetközi versenyeken. A két ország küldöttjei részt vehetnek a kongresszuson.

Az orosz küldöttek részt vehetnek az ANOC közgyűlésén
Díszdoktori címet adományozott a Szöuli Nemzeti Egyetemen elnöke, Oh Se-jung Thomas Bachnak
Fotó: NOB/Greg Martin

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke egyórás beszédében ismertette álláspontjukat az ukrajnai háborúval kapcsolatban, és elismerte, hogy a helyzet megoldhatatlan dilemmát jelent. Hangsúlyozta, hogy Oroszország háborúja egyre több áldozatot követel, és tovább fokozta az Olimpiai Charta megsértését. Ezért az orosz és fehérorosz államok és kormányok elleni szankcióknak szilárdan érvényben kell maradniuk, és maradnak is. Ezek a szankciók magukban foglalják mindkét ország nemzeti szimbólumainak javasolt betiltását a sporteseményeken.

Az insidethegames.biz beszámolója szerint a NOB arra kéri a nemzetközi szövetségeket, hogy „védelmi intézkedésként” zárják ki az oroszországi és fehéroroszországi sportolókat és tisztségviselőket a versenyekről. Bach állítása szerint a kormányok „aláássák a NOB autonómiáját azáltal, hogy eldöntik, ki vehet részt a versenyen".

„Nagyon nehéz szívvel javasoljuk a kizárást, mert olyan sportolókat és sporttisztviselőket is érintenek, akik akik nem felelősek ezért a háborúért – mondta Bach. – A sportolók soha nem válhatnak saját kormányuk politikájának áldozataivá. Ez a helyzet megoldhatatlan dilemma elé állít bennünket.  Mert nem tudjuk maradéktalanul teljesíteni olimpiai küldetésünket, amely minden sportoló számára biztosítja a békés versenyzést. De ragaszkodtunk ehhez az elvhez, mert mindannyian egyetértettünk abban, hogy küldetésünk középpontjában egy ilyen egyesítő, békés verseny áll. De ha hagyjuk, a politika átveszi a sportok irányítását. Ragaszkodunk ahhoz, hogy a NOB ajánlásait a sportszervezeteknek maradéktalanul követniük kell.”

A küldöttek közöl többen kifogásolták, hogy az orosz és a fehérorosz olimpiai bizottságok képviselői részt vehetnek – kezdetben asztalukon nemzetük zászloja nélkül, majd azzal – az ANOC közgyűlésén. Hans Natorp, a Dán Olimpiai bizottság elnöke szerint: „Jelen vannak az orosz és fehérorosz nemzeti bizottságok küldöttei, az ukránok viszont hiányoznak. Ennek fordítva kellene lennie.”

Erre Bach azt válaszolta, hogy kitart amellett, hogy az egység azt is jelenti, hogy „itt egy demokratikus szervezetben vagyunk, amelyben tiszteletben tartjuk az egyértelmű többséget”.

Kapcsolódó írásaink