Sport

A brazilok varázsoltak egy kicsit és még táncoltak is

Mindössze 38 perc alatt négygólos előnyt szereztek az aranyzöld mezesek

Hetvenkét év óta nem lőtt a brazil labdarúgó-válogatott világbajnoki mérkőzés első 38 percében négy gólt – alapvetően ez a négy gól meghatározta teljes mértékben a Koreai Köztársaság elleni nyolcaddöntőt.

A brazilok varázsoltak egy kicsit és még táncoltak is
Richarlison elképesztő technikai trükköket mutatott
Fotó: Manan Vatsayana / AFP

Vinícius Júnior a hetedik percben a kapuba emelte a labdát, s ezzel beindította a verklit. Néhány perccel később büntetőt kapott a brazil csapat, ezt Neymar a lehető legnagyobb nyugalommal értékesítette. Immár csak egy gólra van Pelétől, a brazil válogatott történetének gólkirályától.

A 29. percben Richarlison megtáncoltatta a labdát a fején, majd Marquinhoshoz passzolt, ő továbbadta Thiago Silvának, aki pazarul kiugratta Richarlisont – s már 3–0. Két tényt érdemes megjegyezni a gólról: Thiago Silva, Roger Milla csúcsát megdöntve, a vb-történelem legidősebb gólpasszadója lett. A másik: Richarlison immár két góllal is benevezhetne a torna legszebb góljáért kiírt versenyre.

A negyedik gól is még az első félidőben esett, Vinícius átemelt labdáját Lucas Paqueta küldte a kapuba. Akkor felrémlett, hogy a brazilok esetleg megdöntik 1950-es gólcsúcsukat (7–1 a svédek ellen), de aztán a mérkőzés hátralévő részében már csak a szépségre mentek, és nem is koncentráltak eléggé.

Mindez azzal járt, hogy Alissonnak, ameddig a pályán volt, legalább három-négy nagy bravúrt be kellett mutatnia, s egyszer még ő is tehetetlen volt Pak Szung Ho majdnem 90 kilométeres óránkénti sebességgel küldött lövésével szemben. Tite kapitány egyébként lecserélte aztán a Liverpool nagy formában lévő kapusát, hadd védjen Weverton is, hadd legyen aktív világbajnoki szereplő.

Érdekes, hogy a brazilok nagyon látványos táncokkal, még a szövetségi kapitányt, Titét is bevonva ünnepeltek. A közönségnek tetszett, de Roy Keane, az írek egykori világklasszis középpályása szigorúan úgy vélte, tiszteletlenség ez az ellenféllel szemben.

A brazilok könnyen jutottak a negyeddöntőbe, pénteken a horvátokkal játszanak.

Kapcsolódó írásaink