Sport

Fradi-edzők a tüzes trónon

Megjelent A tüzes trón – Fradi-edzők mennybemenetele és pokoljárása című könyv.

Fradi-edzők a tüzes trónon
Piros–fehér–zöld színekben a Groupama Aréna
Fotó: Facebook/Green Monsters

Dénes Tamás és Lakat T. Károly sok esetben „testközelből” láthatták a zöld–fehér egyesület szakvezetőinek mindennapjait, ezért könyvükben a főszereplők történetének bemutatásánál nagy hangsúlyt kap a hozzájuk fűződő személyes kapcsolatuk is.

„Népszerűsége, presztízse és sikerei miatt – talán még a szövetségi kapitányét is beleértve – nem volt a magyar futball történetében vonzóbb kispad a Ferencvárosénál. Ezt bizonyítja az is, hogy a profi korszak 1926-os indulása óta eltelt közel egy évszázadban szinte mindig nagy tekintélyű, elismert edzők dirigálták az Üllői úti csapatot. Bárki is volt a szakvezető, kirakatban élt, s ennek megfelelő figyelmet kapott, de az is szembetűnő, hogy erről a kispadról soha nem lehetett »csak úgy« felállni” – olvasható a könyv ajánlójában.

A 288 oldalon bemutatják többek között Tóth Potya Istvánt, az első „tudományos” magyar trénert, Schaffer Alfrédot, aki igazi világfiként, világbajnoki ezüstéremmel érkezett a kilencedik kerületbe, Mészáros Józsefet és Lakat Károlyt, akik az aranykorszak legendáit vezették sikerre, Dalnoki Jenőt, akinek mondásait azóta is idézik, Nyilasi Tibort és Szerhij Rebrovot, aki „megnyitotta az Európába visszavezető utat”.

Kapcsolódó írásaink