Sport

Stéphanie Frappart bevetésre készen

Csütörtökön a francia szakemberen a világ szeme

Eddig kellett várni, no de csütörtökön kiderül, elboldogul-e a francia játékvezető, Stéphanie Frappart a továbbjutásért menő küzdelemben a német és a Costa Rica-i labdarúgókkal. Tekintettel Frappart kisasszony képességeire és a labdarúgópályán mutatott előéletére, azt mondhatjuk, a FIFA nem vállalt nagy kockázatot, amikor őt jelölte ki a meccsre.

Stéphanie Frappart bevetésre készen
Stéphanie Frappart a Real Madrid focistáit nyugtatja épp, miközben a VAR-szoba véleményét várja a november 2-i, Celtic elleni BL-meccsen
Fotó: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Stéphanie Frappart lesz az első nő, aki férfi labdarúgó-világbajnokságon bíráskodhat. Ráadásul a segítői is a gyengébb nemet képviselik. A BBC megemlíti, hogy Frappart már debütált Katarban, hiszen az első fordulóban a Mexikó–Lengyelország-csoportmeccsen ő volt a negyedik játékvezető. 

A csütörtöki mérkőzés az al-Bajt Stadionban azonban nagyon más lesz. Ő fújja a sípot, és két női partjelzőjére támaszkodhat, a brazil Neuza Backre és a mexikói Karen Diaz Medinára. (Tegyük hozzá, hogy a VAR-szobában ezért ott lesz a hátország, csupa férfiből, hogy segítse a lesek és a szabálytalanságok megítélését.)

„Tisztában vagyunk a nyomással” – nyilatkozta még a torna előtt a BBC Sportnak Frappart. És hozzátette, szerinte ez nem változtatja meg őket. Magának csak annyit mondogat: „Légy nyugodt, koncentrálj, koncentrálj, és ne gondolj túl sokat a médiára és mindenre, csak koncentrálj a pályára.”

Természetesen megkérdezték őt arról is, kapott-e megjegyzéseket valaha játékostól, menedzsertől vagy akár a szurkolóktól női mivolta miatt, amire Frappart azt felelte: „A kezdetektől fogva mindig támogattak a csapatok és a játékosok. Mindig szívesen láttak a stadionokban, úgy éreztem magam, mint bármelyik másik játékvezető. Mivel mindig szívesen fogadtak, azt hiszem, szívesen látnak most is.”

No ez majd kiderül. De aligha lesz kifogás játékvezetői ténykedése ellen. Sőt, megkockáztatjuk, ahogy eddig, amikor ő vezette a mérkőzést, a férfiak talán kevesebbet színészkednek majd a pályán. 

A 38 éves Frappart az első nő, aki férfi Bajnokok Ligája-mérkőzést vezetett (2020), előtte megkapta a Liverpool–Chelsea Európai Szuperkupa-találkozót (2019), és az elmúlt években rendszeresen bíráskodott a francia bajnokságban is. Korábban maga is focizott.

Az Anglia-Wales találkozó negyedik játékvezetője:
Az Anglia–Wales-találkozó negyedik játékvezetője: Jamasita Josimi
Fotó: AFP/Nicolas Tucat

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség amúgy három nőt jelölt a 36 vb-játékvezető közé, Frappart-on kívül a ruandai Salima Mukansanga és a japán Jamasita Josimi kaphat hasonló feladatot. A japán játékvezető nőt kedden láthattuk is a negyedik játékvezető szerepkörében.

Kapcsolódó írásaink

A három grácia

ĀA férfi labdarúgó-világbajnokságok történetében először bíráskodnak női játékvezetők