Sport

Az arab média szerint a nap összecsapása az amerikai–iráni párharc

Ki használja fel majd és mire a győzelmet

A katari bázisú Al Jazeera az Egyesült Államok válogatottjának harcát Iránnal látja a nap mérkőzésének. És nem (csak) a politikai felhangjai miatt. Az este nyolc órakor kezdődő sorsdöntő találkozóval párhuzamosan játsszák a B csoport másik meccsét, a Wales–Anglia csatát, az sem lesz érdektelen!

Az arab média szerint a nap összecsapása az amerikai–iráni párharc
Vigyázz, kész, rajt! – az utolsó simítások az Egyesült Államok csapatának felkészülésében Irán ellen
Fotó: AFP/Patrick T. Fallon

Hogy a B csoport két mérkőzése közül melyik lesz szebb, látványosabb, azt lehet sejteni, de hogy melyik az, amelyiknek nagyobb a tétje, azt az közel-keleti Al Jazeera is egyértelművé teszi.

Cikkében kitér arra, hogy mit mondott az amerikai csapat szövetségi kapitánya, Gregg Berhalter. A korábban Svédországban és amerikai kluboknál edzősködő tréner úgy vélte, nem követhetik el azt a hibát, hogy a játék helyett másra fókuszáljanak. És a múltba se érdemes révedjenek, 1998-ban a világbajnokságon ugyanis Irán legyőzte őket 2–1-re.

Ezt a győzelmet az iráni kormány úgy kezelte, mint a Nagy Sátán elleni diadalt. Legalább is az amerikaiak szerint. Az Al Jazeera úgy véli, a két ellenséges nemzet lehetséges békülésének jelét is fel lehetett fedezni abban, ahogy a két csapat játékosai keveredtek egymással az akkori találkozó végeztével.

Gregg Berhalter, az amerikai szövetségi kapitány
Gregg Berhalter, az amerikai szövetségi kapitány
Fotó: AFP/Patrick T. Fallon

„Pontosan tudjuk, mit hoz majd Irán a pályára, és nem akarjuk elkövetni ugyanazokat a hibákat, mint a múltban – szögezte le Berhalter. – Megtanultuk a leckét, képesek vagyunk a jó előadásra.”

Az edző tisztában van vele, hogy hazája szövetsége milyen diplomáciai bonyodalmat okozott azzal, hogy a közösségi oldalán az iráni zászlót megfosztotta a jelképeitől, de ezt nem ok nélkül tette. Azt mondta, ő is, a játékosai is együtt éreznek az iráni emberekkel, különösen az elnyomott nőkkel, de most csak a mérkőzésre koncentrálnak.

Kapcsolódó írásaink