Sport

A vb eddigi legjobb meccsét veszítették el a szaúdiak

Megszületett Robert Lewandowski első világbajnoki gólja

A régi idők futballhangulatát hozta vissza (valamelyest) Szaúd-Arábia azzal az őszinte futballal, amit a lengyelek ellen mutatott. Jobb helyzetkihasználással, beleértve ebbe akár a büntető értékesítését is, óriási meglepetésre az első továbbjutó csapat lehetett volna az övék. De kikaptak.

A vb eddigi legjobb meccsét veszítették el a szaúdiak
Wojciech Szczesny így hárította Szalem al-Dovszari tizenegyesét
Fotó: Kirill Kudrjavcev / AFP

Az első félidőben a helyzeteket tekintve sokkal jobban játszottak ellenfelüknél a szaúdiak. Kanno előtt adódott az első helyzet, ő különösen kitűnt technikai képzettségével. A lengyelek nagyon óvatosan futballoztak, de ez bevált, hiszen megszerezték a vezetést, Lewandowski az alapvonalról visszatett labdáját Zielinski vágta a hálóba. A 43. percben a szaúdiak szépíthetek volna, mert tizenegyest lőhettek, al-Dovszari lövését azonban Szczesny kivédte. Sőt, a Juventus kapusa a nyolc méterről küldött újrázást is kivédte. Ez volt a vb eddigi legnagyobb kapusbravúrja.

A második félidőben a lengyelek kétszer is (egyszer Lewandowski, egyszer pedig Milik révén) a kapufát találták el, de ebben a játékrészben is a szaúdiaknak volt több helyzete. Egészen a 81. percig, amikor Robert Lewandowski kihasználta a szaúdi védők első nagy hibáját. Utána akadt még egy nagy helyzete, ez volt az első meccs a vb-n, ami akár 4–4-re is végződhetett volna. A végeredmény: Lengyelország–Szaúd-Arábia 2–0.

A lengyel válogatott négypontos a győzelemmel, de – ha az argentinok megverik a mexikóiakat, a mexikóiak pedig majd négy nap múlva a szaúdiakat – pontot kell szerezniük az argentinok ellen, vagy bízni abban, hogy a gólkülönbségük továbbviszi őket.

Kapcsolódó írásaink