Sport

Árnyék vetül Ronaldo történelmi góljára

Egervári Sándor szerint a portugálok támadójátéka jobb, mint a védekezése

Uruguay és Dél-Korea gól nélküli mérkőzése után a Portugália–Ghána találkozón a 65. percen Cristiano Ronaldo volt eredményes büntetőből. Egervári Sándor volt szövetségi kapitány szerint vitatható 11-esből lőtte a portugál világklasszis a történelmi gólját.

Árnyék vetül Ronaldo történelmi góljára
Egervári Sándor: Kevés kockázatot vállalnak a gyengébb csapatok
Fotó: MH

– Kezdjük egy hazai hírrel. A magyar válogatott ezúttal sem jutott ki a világbajnokságra, mégis már húszezer bérletet vásároltak a szurkolók a jövő évi Európa-bajnoki selejtező mérkőzésekre. Miért ez a rajongás a válogatott iránt?

– A világbajnokságra ugyan nem sikerült a magyar válogatottnak kijutnia, de váratlanul jó eredményeket ért el az idén a Nemzetek Ligájában. Például vendégként 4–0-ra legyőzte az angol válogatottat. A csapat és a szurkolók nagyon egymásra találtak, de ehhez kellettek a jó eredmények is.

– Ugorjunk egy nagyot, Katarba, ahol már négy gól nélküli döntetlen született, míg az előző világbajnokságon összesen csak egy. Ez a védekező taktika sikere, vagy a támadójáték csődje?

– Is, is… A mi példánk is mutatja, milyen nehéz kijutni egy világbajnokságra. Ezért a válogatottak nem kockáztatnak, a gyengébb képességű csapatok nagy hangsúlyt fektetnek a védekezésre. Nem is tehetnek mást, mert ha kitámadnak, azt az erősebb ellenfelük kihasználja.

– Jó példa volt erre a Portugália–Ghána mérkőzés, amelyen a 65. percig nem volt gól, utána azonban öt is lett. Az elsőt Ronaldo szerezte.

– A visszajátszásból kiderült, hogy nem volt tizenegyes, mert a ghánai védő előbb a labdát érte el, viszont Ronaldo alakítását a bíró büntetővel jutalmazta.

– A videóbíró ilyenkor miért nem korrigál?

– Ezt tőle kellene megkérdezni… Sokszor láttuk már, hogy a VAR sem tévedhetetlen.

– A világbajnoki címről álmodozó portugálok két védelmi hibából is gólt kaptak.

– Az első meccsükön látható volt, több kreatív játékosuk van. A támadójátékuk sokkal hatékonyabb, mint a védekezésük. De ez volt az első meccsük, igaz a csoportjuk leggyengébb csapata ellen.

Kapcsolódó írásaink