Sport

A vörös mezes ellenfelek mindig rosszul járnak

A brazilok szokás szerint nyertek a nyitómeccsükön

Minden idők legtöbb politikai felhanggal kísért világbajnokságának csoportszakaszában az első fordulót a brazilok bemutatkozása zárta. Jó volt végre egy kis futballt is látni.

A vörös mezes ellenfelek mindig rosszul járnak
A brazilok második gólja, Richarlison lövése
Fotó: Giuseppe Cacape / AFP

A Canarinha csak a második félidőben kapcsolt rá, de ekkor megmutatta, hogy technikai tudásban jóval az erősnek mondott, s valóban nagy klubokban szereplő szerb csapat fölött áll. A magyar válogatott leendő Eb-selejtezős ellenfele nem mutatott magáról félelmetes képet.

A brazilok jó rajtja nem meglepetés, 1930-ban és 1934-ben vereséggel kezdtek, de azóta veretlenek a nyitómeccseiken. Övék az egyetlen válogatott, amelyik minden világbajnokságon részt vett.

Magabiztosan futballoztak a szerbek ellen, de az is igaz, hogy a vörös mezes gárda nem tette őket igazán próbára. (Apropó, vörös vagy piros mez: a legutóbbi hat világbajnokságon a brazilok mindig ilyen mezt viselő csapattal játszottak. S mindannyiszor győztek. Apró kivételt jelentenek a horvátok, akik piros–fehér kockás mezt viseltek.) A védelmet nagyszerűen vezényelte minden idők legidősebb brazil vb-szereplője, Thiago Silva.

Gólpasszt adott Vinícius Júnior, 1966 óta ő a hatodik brazil, aki gólt készített elő pályafutása első vb-mérkőzésén. Elődei Douglas Costa (2018), Elano (2010), Cicinho és Gilberto (2006) és Paulo Isidoro (1982) voltak.

Egy másik vb-újonc, Richarlison két góllal debütált, az egyik szépségdíjas volt. Amióta bemutatkozott a brazil válogatottban, senki sem lőtt nála több gólt az aranyzöld mezesek között.

Kapcsolódó írásaink