Sport

Skandináv finálé lesz a női kézilabda Európa-bajnokságon

Dánia Montenegrót, Norvégia pedig Franciaországot győzte le az elődöntőben

Kiváló döntő lesz a vasárnapi, mert a dánok magabiztosan, a norvégok pedig a második félidőben mutatott iskolajátékkal győztek teljesen megérdemelten, és immár tizenkettedszer jutottak Eb-döntőbe. 

Skandináv finálé lesz a női kézilabda Európa-bajnokságon
A francia Beatrice Edwige (b), Pauletta Foppa (b2) és Oceane Sercien-Ugolin (j), valamint a norvég Henny Ella Reistad a női kézilabda Európa-bajnokság elődöntőjében játszott Norvégia–Franciaország mérkőzésen a ljubljanai Stozice Arénában, 2022. november 18-án
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Az első elődöntő során a montenegrói szurkolók remek hangulatot teremtettek a Stozice Arenában, ezt kihasználva kedvenceik kiválóan kezdtek, de 6–3 után a pontatlan támadásbefejezések miatt megtört a lendületük. Tíz percig nem találtak a hálóba, és a folytatásban is csak küszködtek ellenfelük kapuja előtt, ezért a 22. percben Dánia már 11–7-re vezetett. A skandinávok nem tudták a tőlük megszokott gyors kézilabdát játszani, mert ellenfelük lassította a tempót, a szünetben azonban így is 14–10-es előnyben voltak.
A második félidő sem volt kimondottan látványos, mert rendkívül masszívan védekezett mindkét csapat. Montenegró sorozatban négy gólt lőtt, ezzel kiegyenlített – az első dán találat csaknem hét perc után született –, de a vezetést nem tudta visszavenni, mert aztán megint komoly nehézségei akadtak a gólszerzéssel. Ezt kihasználva Dánia egy 6–1-es sorozatot produkált. A hátralévő időben már nem változott számottevően a különbség, a dánok ismét magabiztosan játszottak a félidő második felében.
A dán válogatottban a meccs legjobbjának megválasztott Emma Friis hét, Mia Höjlund hat találattal zárt, a győri Anne Mette Hansen két gólt lőtt, Sandra Toftnak kilenc védése volt. A túloldalon Djurdjina Jaukovic és Itana Grbic is hét gólig jutott, a siófoki Marina Rajcic hat lövést védett.

Dánia–Montenegró 27–23 (14–10)

A második elődöntőben nagyon szoros és rendkívül színvonalas első 30 perc után a norvégok szinte osztálykülönbséget érvényesítettek a korábban kiválóan védekező gallok ellen. A két csapat legutóbbi három egymás elleni tétmérkőzése döntő volt, tavaly és 2017-ben a világbajnokság, 2020-ban az Európa-bajnokság fináléjában találkoztak.
Pénteki meccsük is magas színvonalú volt, egymást követték a látványos megoldások támadásban és védekezésben is. Mindkét együttes előnyben részesítette a gyors játékot, de ez soha nem csapott át kapkodásba. Váltakozva vezettek a csapatok, és mivel a Győr norvég kapusa, Silje Solberg egyre jobban védett, a címvédő egygólos előnnyel vonulhatott a szünetre.
Nora Mörk és a győri Stine Oftedal irányításával nagyon jól kezdte a második felvonást Norvégia, amely továbbra is magas színvonalon védekezett, először vezetett három góllal, és ezután már nem erőltette mindenáron a gyors akciókat. Tíz perccel a vége előtt már négy volt közte, és ekkor látszott, hogy a franciák nem fognak tudni fordítani, mert képtelenek megoldást találni ellenfelük szinte tökéletes védekezésére. Az olimpiai bajnok nyitottabb védekezésre váltott, de ez sem hozta meg a fordulatot, sőt mivel a franciáknak siettetniük kellett a befejezéseket, egyre többet hibáztak és a játék képéhez képest aránytalanul nagy különbséggel kaptak ki.
A francia válogatott a meccs legfontosabb részében, a hajrában 12 perc alatt csupán egy gólt lőtt, ezt kihasználva a skandinávok egy 7–1-es sorozattal zártak.
A norvégoknál Nora Mörk nyolc, a mezőny legjobbjának megválasztott Stine Oftedal hét, Henny Reistad öt gólt szerzett, Silje Solberg 41 százalékos védési hatékonysággal (34/14) járult hozzá a sikerhez. A túloldalon Grace Zaadi lett a legeredményesebb öt találattal, a győri Estelle Nze Minko egy gólt szerzett, a ferencvárosi Béatrice Edwige nem talált be. Cléopatre Darleux hét lövést védett.

Ez volt az ötszázadik mérkőzése a francia női válogatott szövetségi kapitányaként Olivier Krumbholznak, aki először 1998 és 2013 között irányította a nemzeti csapatot, a jelenleg is tartó második időszaka pedig 2016-ban kezdődött. Az olimpiát és az Európa-bajnokságot egy-egy alkalommal, a világbajnokságot kétszer nyerték meg szakmai vezetésével honfitársai, de van egy olimpiai és négy világbajnok ezüst-, valamint három Európa-bajnoki bronzérme is.

Norvégia–Franciaország 28–20 (12–11)

Kapcsolódó írásaink