Sport

Női kézilabda Eb – Vereség a svédektől is

A magyar női kézilabda-válogatott 30–25-re kikapott Svédországtól az Európa-bajnoki középdöntő ljubljanai csoportjának harmadik játéknapján, hétfőn, ezzel eldőlt, hogy a 11. vagy a 12. helyen zárja majd a tornát.

Női kézilabda Eb – Vereség a svédektől is
A svéd Elin Hansson (b) és Jenny Helen Carlson (j), valamint Vámos Petra a női kézilabda Európa-bajnokság Magyarország–Svédország mérkőzésén a ljubljanai Stozice Arénában
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A magyarok a csoportkörben előbb 33–28-ra nyertek Svájc ellen, majd Horvátországtól 21–18-ra, a címvédő Norvégiától 32–22-re kaptak ki, így pont nélkül jutottak a középdöntőbe, ahol 29–27-es vereséget szenvedtek Dániával szemben. Az utolsó fordulóban, szerdán 15.30-tól a társházigazda Szlovénia lesz az ellenfelük.

A magyar szövetség által meghatározott cél a nyolc közé kerülés volt.

Eredmény, középdöntő, I. csoport, 3. játéknap: Svédország–Magyarország 30–25 (18–15)
Ljubljana, v.: Vujacic, Kazanegra (montenegróiak)
    lövések/gólok: 49/30, illetve 47/25
    gólok hétméteresből: 1/1, illetve 2/1
    kiállítások: 2, illetve 6 perc

Magyarország:
Szikora - Márton 3, Vámos 2, Hornyák, Füzi-Tóvizi 2, Klujber 6, Győri-Lukács 1, cserék: Kuczora 5, Albek 2, Debreczeni-Klivinyi 4, Kácsor, Pásztor, Töpfner, Korsós

A magyarok 18 fős keretéből ezúttal Szemerey Zsófia és Tóth Eszter maradt ki.

Lendületes, pontos játékkal kezdtek a skandinávok, gyorsan elléptek 4–1-re, de a magyarok nem ijedtek meg, és bátor játékkal 5–4-re fordítottak, ezután pedig felváltva születtek a gólok. Sok volt a hiba mindkét oldalon, a magyar együttes ezúttal is lassította a támadásait, amelyek legtöbbször eredményesen zárultak, védekezésben viszont voltak pontatlanságok.

Mindkét szövetségi kapitány időt kért a meccs első harmadában, ezt követően viszont magyar oldalon szétesett a támadójáték, egy 4–0-s sorozat végén már 13–10-re vezetett az ellenfél. Sok volt a rossz passz, az eladott labda, így a szünetben 18–15-ös előnyben voltak a svédek.

Bár az alacsony színvonalú második félidő elején Klujber Katrinék egy 3–0-s sorozattal felzárkóztak, az ellenfél egy ugyanilyen szériával válaszolt. A svédek sem játszottak jól, de nem hagyták közelebb férkőzni a magyarokat, lélektanilag mindig a legjobbkor szerezték góljaikat. A hajrára már nem maradtak izgalmak, mert Svédország az 54. percben már öttel vezetett, és ezt a különbséget megőrizte a végéig.

A svédeknél a volt érdi Jamina Roberts kilenc, a mezőny legjobbjának választott győri Linn Blohm hat gólt lőtt. A kapusok közül Szikora Melinda 12, Johanna Bundsen 11 lövést hárított.

A két csapat harmincadik egymás elleni mérkőzésén húsz magyar győzelem és négy döntetlen mellett hatodszor nyertek a svédek.

Korábban:
Norvégia–Szlovénia 26–23 (16–15)
Dánia és Horvátország szabadnapos volt.

Az állás: 1. (és elődöntős) Norvégia 8 pont, 2. Dánia 6, 3. Svédország 4 (111–99), 4. Szlovénia 4 (99–103), 5. Horvátország 2, 6. Magyarország 0

Az első két helyezett jut az elődöntőbe.

Kapcsolódó írásaink