Sport

Szobrot emelnek Gerd Müller tiszteletére szülővárosában

Szobrot emelnek az augusztusban elhunyt Gerd Müller tiszteletére a legendás futballista szülővárosában, Nördlingenben.

Szobrot emelnek Gerd Müller tiszteletére szülővárosában
Gerd Müller az 1971/72-es Bundesliga-idény legjobb góllövőjének járó Torjägerkanonéval
Fotó: AFP/DPA/Sven Simon

Az életnagyságú, bronzból készülő műalkotást a 75 évet élt világbajnok halálának első évfordulóján, 2022. augusztus 15-én avatják fel a bajorországi település központjában.

A szobor költségeihez a Német Labdarúgó Szövetség 10 ezer euróval járul hozzá, ezenkívül részt vállal a városháza, az ötödosztályban szereplő TSV 1861 Nördlingen futballklub - melynek stadionja is Gerd Müller nevét viseli - és a Bayern München is.

Müller a Bayern színeiben 607 térmérkőzésen 566 gólt szerzett, a Bundesligában pedig 427 meccsen 365 gólig jutott, amivel toronymagasan a legeredményesebb. A német bajnokságban hétszer volt gólkirály. A válogatottban, mellyel 1972-ben Európa-, 1974-ben pedig világbajnok lett, 62 összecsapáson 68 találatot ért el.

A „nemzet bombázója” háromszor nyert Bajnokcsapatok Európa-kupáját (BEK) és egyszer Kupagyőztesek Európa-kupáját (KEK). Négyszeres német bajnok és négyszeres kupagyőztes, 1970-ben ő érdemelte ki az Aranylabdát.

Kapcsolódó írásaink

A jóslat

ĀKorner. Fenti címmel hétfőn éjszaka mutatta be az M4 Sport csatorna azt a saját gyártású, kétórás filmet, amely leginkább dokumentumfilmként értelmezhető, és előzetesen kiemelt PR-támogatást kapott