Sport

Meglepést okozott a BL csoportköre

Az előzetesen vártakhoz képest nagy meglepetést okozott a Bajnokok Ligája csoportköre végére felálló erősorrend. A trófeára hat favoritja van az adatelemzőknek.

Meglepést okozott a BL csoportköre
Már korábban eldőlt, hogy a Bajnokok Ligája kieséses szakaszában is folytathatják Szoboszlaiék
Fotó: AFP

A Club Brugge továbbjutása és az Atlético Madrid várakozáson aluli szereplése volt a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének legnagyobb meglepetése az előzetesen vártakhoz képest. A Nielsen adatelemző leányvállalata, a Gracenote a sorsolás után, a csoportkör kezdete előtt közzétett Euro Club Indexe alapján a legjobb 16 közé várt csapatok közül öt nem jutott tovább – írta az MTI

Az Ajax és a Sporting továbbjutása előzetesen is kétesélyes volt az elemzés szerint (48, illetve 49 százalékos valószínűséggel), a topligák csapatai közül viszont nagy esélyt jósoltak szeptember elején a Juventus (61 százalék), a Barcelona (66) és az Atlético Madrid (83) továbblépésének.

A helyükön bejutott együttesek közül az előzetes elemzés az Ajaxhoz és Sportinghoz közelítő esélyt adott a Benfica (48 százalék), az Internazionale (47), az Eintracht Frankfurt (45) és a Napoli (41) továbbjutására, a Club Brugge remeklése viszont kifejezetten meglepő a 16 közé jutásra a csoportkör kezdete előtt adott 15 százalékos valószínűséghez képest.

A három magyar válogatott játékost is foglalkoztató RB Leipzig nyolcaddöntőbe jutására szeptember elején 62 százalék esélyt adott a cég, a lipcseieknek sikerült is a továbblépés a címvédő Real Madrid mögött. Utóbbit akkor a BL megnyerésének három legnagyobb favoritja közé sorolták a végül négyesét ugyancsak megnyerő Manchester Cityhez és a csoportmásodikként továbbjutó, legutóbb finalista Liverpoolhoz hasonlóan.

A végső győzelemre előzetesen hat együttesnek adott ötszázalékos vagy annál nagyobb esélyt a Gracenote (az előbbi három csapaton túl a Bayern Münchennek, a PSG-nek és a Chelsea-nek), mind a hat érdekelt lesz a sorozat folytatásában. Mögöttük az Európa-ligába átkerült Barcelona és a kupaidényt lezáró Atlético Madrid szerepelt akkor, egyformán négy százalékos sansszal a trófea megnyerésére.

Kapcsolódó írásaink