Sport

Alonso visszakapta austini pontjait

Célt ért az Alpine fellebbezése

Elfogadták a Forma–1-es Alpine istálló fellebbezését a Haas csapat által a múlt vasárnapi Egyesült Államok Nagydíja után benyújtott óvással szemben, így a kétszeres világbajnok spanyol Fernando Alonso visszakapta a vb-pontjait az austini pályán elért hetedik helyezéséért.

Alonso visszakapta austini pontjait
Fernando Alonso mégis hetedik az amerikai nagydíjon
Fotó: AFP/Patrik T. Fallon

Alonsót annak nyomán büntették meg az amerikai verseny leintése után, hogy igazat adtak a Haas óvásának, amely szerint a spanyol pilóta versenyautója nem felelt meg a biztonsági előírásoknak. Az amerikai csapat azt kifogásolta, hogy Alonso folytatta a viadalt, miután egy ütközésben megsérült a karosszériája, és ez ellentétes a szabályokban előírtakkal. A versenybírók Austinban 30 másodperces utólagos időbüntetést határoztak meg Alonsónak, a spanyol versenyző ezért a hetedikről a 15. helyre csúszott vissza a végeredményt tekintve.

Az Alpine már hétfőn jelezte, hogy fellebbez a büntetés ellen, ezt azzal indokolta, hogy a Haas az előre meghatározott határidőhöz képest 24 perccel később nyújtotta be az óvását, amelyet így érvénytelennek kell tekinteni.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) illetékesei a hétvégi Mexikói Nagydíj helyszínén tárgyalták az esetet még csütörtökön, és jóváhagyták az Alpine kifogását, így Alonso visszakapta helyezését és az azért járó világbajnoki pontokat.

Maga Alonso még csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy a büntetésének eltörlésére számít, kiemelve, más esetben az ügy „óriási problémát” okoz magának a sportágnak.

Az idény utolsó futamain mindkét istállónak fontosak a megszerzett pontok, a konstruktőrök versenyében ugyanis az Alpine a McLarennel van nagy versenyben a negyedik helyért, míg a Haas az AlphaTaurival küzd a nyolcadik pozícióért.

Kapcsolódó írásaink