Sport

Olimpia 2036: A Koreai Köztársaság is fontolgatja a jelentkezést

Ezzel tizenegyre nőtt az érdeklődők száma

A Koreai Köztársaság fontolgatja, hogy szöuli vagy puszani helyszínnel pályázatot nyújt be a 2036-os nyári olimpia rendezési jogára.

Olimpia 2036: A Koreai Köztársaság is fontolgatja a jelentkezést
A Koreai Köztársaság eddig kétszer adott otthont olimpiának, 1988-ban nyárinak (Szöul), 2018-ban pedig télinek (Phjongcshang)
Fotó: Facebook

Az insidethegames.biz portál szerint Li Ki Hjung, a helyi ötkarikás bizottság (KSOC) vezetője azt mondta, terveik szerint hamarosan megvitatják a jelentkezés lehetőségét a kormánnyal.

A KSOC szöuli vagy puszani központtal pályázna, Oh Sze Ho, a főváros polgármestere pedig sajtóhírek szerint ezen a héten már találkozik is Thomas Bachhal, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökével, hogy tájékoztassa rendezési terveikről.

A 2019 óta NOB-tag Li szerint ugyanakkor a hivatalos jelentkezés előtt mindenképpen fel kell mérni a pályázat támogatottságát a dél-koreaiak körében.

A Koreai Köztársaság eddig kétszer adott otthont olimpiának, 1988-ban nyárinak (Szöul), 2018-ban pedig télinek (Phjongcshang). Dél- és Észak-Korea közösen jelentkezett a 2032-es nyári játékok rendezési jogára, ezt azonban végül Brisbane kapta.

Az insidethegames.biz szerint a 2036-os játékokkal kapcsolatban eddig Németország, Egyiptom, Mexikó, India, Nagy-Britannia, Katar, Spanyolország, Oroszország, Törökország és Magyarország jelezte érdeklődését.

Ez lesz a második alkalom, hogy a rendezési jogot új rendszer szerint ítélik oda, ennek során a NOB illetékes bizottsága célzott párbeszédet folytat a kiválasztott országokkal.

Kapcsolódó írásaink