Sport

Thomas Bach: Aki nem támogatja a háborút, az versenyezhet

Dühös reakciót váltott ki az orosz politikusok és sportvezetők részéről Thomas Bach, Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökének bejelentése, amely szerint újra indulhatnának nemzetközi viadalokon azokat az orosz sportolók, akik nem támogatják az országuk Ukrajna elleni invázióját.

Thomas Bach: Aki nem támogatja a háborút, az versenyezhet
Thomas Bach javaslatát bírálják Moszkvában
Fotó: AFP/Fabrice Coffrini

Az ukrajnai orosz invázió miatt a NOB februárban kitiltotta az orosz és fehérorosz sportolókat a világversenyekről. Az insidethegames.biz beszámolója szerint Thomas Bach a Corriere della Sera című olasz lapnak úgy nyilatkozott: „Azok az orosz útlevéllel rendelkező sportolók, akik nem támogatják a háborút újra indulhatnának nemzetközi versenyeken. Mert ezt a háborút nem az orosz sportolók kezdték. De láttuk, hogy egyes kormányok nem akarták tiszteletben tartani a nemzetközi sport autonómiáját. De nem arról van szó, hogy Oroszországot visszafogadnánk – mondta Bach, aki hangsúlyozta, hogy az orosz sportolókra vonatkozó jelenlegi útmutatás továbbra is érvényben van, de hozzátette, hogy a NOB-nak is gondolnia kell a jövőre.

A NOB elnökének a javaslatát élesen bírálták Moszkvában, Dmitrij Csernyisenko miniszterhelyettes szerint: „Az orosz sportolók hazafiak, és nem árulják el hazájukat. Sportolóink ​​több éve tapasztalják a nemzetközi sportszervezetek, köztük a NOB előítéletes hozzáállását, a versenyekről való kitiltásukat. Mit értek el ellenfeleink? Megfosztottuk a világsportot az objektivitástól, az egészséges versenyzéstől és a szórakozástól.”

Oleg Matycin orosz sportminiszter is bírálta a NOB elnökét: „Bach legutóbbi javaslata ellentmond az olimpiai elveknek, hiszen a nemzetközi olimpiai mozgalom kiemelt feladata, hogy a sportolók véleményétől, hagyományaitól, hitüktől és állampolgárságuktól függetlenül egyenlő lehetőséget biztosítson az olimpiai részvételhez. Folytatjuk a párbeszédet a NOB-val, és remélhetőleg megváltozik az álláspontjuk.”

Sztanyiszlav Pozdnyakov, az Orosz Olimpiai Bizottság elnöke is bírálta Bach kijelentését: „Thomas Bach NOB-elnök mai nyilatkozatából arra a következtetésre juthatunk, hogy az orosz sportolókat felkérik, hogy nemzeti hovatartozásukat cseréljék fel a megalázó semleges státuszra, hogy indulhassan a versenyeken. A NOB javaslata arra kenyszerítené sportolóinkat, hogy megszegjék országuk törvényeit és az Olimpiai Chartát.”

Mivel több sportágban már elkezdődtek a kvalifikációs versenyek a 2024-es olimpiára, ezért azon az orosz és fehérorosz sportolók részvétele kérdéses.

Kapcsolódó írásaink