Sport

Márton Anna decemberre tervezi a visszatérést

Az olimpiai kvalifikációs időszakra csúcsformában szeretne lenni

Márton Anna világbajnoki bronz- és Európa-bajnoki ezüstérmes kardvívó decemberre tervezi a visszatérését szülése és térdműtétje után.

Márton Anna decemberre tervezi a visszatérést
Márton Anna tavaszra mindenképpen száz százalékos állapotban és formában szeretne lenni, mert akkor kezdődik az olimpiai kvalifikációs időszak
Fotó: Facebook/Márton Anna

A BVSC 27 éves versenyzője kedden az M1 aktuális csatornán elmondta, hogy augusztusban állt ismét edzésbe, érzése szerint fokozatosan halad, nagyjából százszázalékosan próbál edzeni, de még nincs tökéletes állapotban, és nem szabad túl sokat vállalnia, nehogy megint sérülés legyen a vége.

„Türelmesnek kell lennem magammal. Úgy érzem, hétről hétre fejlődök, az augusztus közepén újrakezdett iskolázások már nagyon szépen mennek. Nagyjából nulláról kell visszajönnöm másfél év kihagyás és a térdműtét után” – nyilatkozta.

Márton hozzátette, néhány hónap múlva már elég jó formában szeretne lenni, és esetleg megkockáztatná a decemberi országos bajnokságon való indulást. Leszögezte, tavaszra mindenképpen százszázalékos állapotban és formában szeretne lenni, mert akkor kezdődik az olimpiai kvalifikációs időszak.

Márton Anna térdszalagja a 2020. decemberi országos bajnokságon szakadt el, majd többszöri orvosi konzultáció után úgy döntöttek mesterével, Gárdos Gáborral, a női kardválogatott vezetőedzőjével, hogy az elkerülhetetlen műtétet az olimpia utánra halasztják. Ha erre korábban kerül sor, Márton nem indulhatott volna Tokióban, illetve 2020 végén még nem volt meg a kvótája a csapatnak, nélküle pedig gyengébb is lett volna a válogatott.

A kardozó így gyógytornával igyekezett megerősíteni a combjait. Ez arra elég volt, hogy végigküzdje az ötkarikás versenyeket, de hamar kiderült, hogy egyáltalán nincs tökéletes állapotban. Már az első asszóban rásérült, és a diagnózis alapján egy porc is leszakadt a térdében.

A tokiói játékokat követően 2021 szeptemberének végén került sor a műtétre, egy stuttgarti térdspecialista végezte el, majd féléves rehabilitáció következett.

Kapcsolódó írásaink

Szilágyi Áron aranyérmes Padovában

ĀA háromszoros olimpiai bajnok az amerikai Cody Jit és a német Colin Heathcockot 15-10-re, a francia Tom Seitzet 15-5-re, a román Iulian Teodosiut 15-6-ra verte a 64-es főtáblán