Sport

A lombardiai körversenyt a címvédő Pogacar nyerte

Vincenzo Nibali és Alejandro Valverde utoljára tekertek profiként

Az öt komoly egynapos országúti kerékpárverseny közül az idei utolsót, a lombardiait a címvédő Tadej Pogacar nyerte.  

A lombardiai körversenyt a címvédő Pogacar nyerte
Nibali itt még az élen halad a 116. lombardiai körversenyen, élete utolsó profi versenyén
Fotó: AFP/Marco Bertorello

A Hulló faleveleknek titulált klasszikus országúti kerékpárverseny hagyományosan az utolsó az év öt legnagyobb egynapos viadala, az úgynevezett Monumentumok közül. Ezúttal a különlegességét az adta, hogy két korszakos kerékpáros, Vincenzo Nibali és Alejandro Valverde utoljára tekert profiként.

A 37 esztendős Nibali annak a hét bringásnak az egyike, aki mindhárom háromhetest megnyerte pályafutása során: a Giro d'Italián 2013-ban és 2016-ban, a Tour de France-on 2014-ben, míg a Vuelta a Espanán 2010-ben diadalmaskodott. A Monumentumok közül a Milano–Sanremón egyszer, a lombardiai körversenyen kétszer ünnepelhetett a Messinai Cápa, aki ezúttal a pályafutása sikereit felidéző speciális festésű kerékpáron tekert.

A 42 esztendős spanyol Valverde 2009-ben megnyerte a Vueltát, 2018-ban pedig világbajnok lett. A Golyó az egynapos klasszikusok közül a Liege–Bastogne–Liege-en tudott nyerni, igaz, ott négyszer is.

A búcsúzó legendás kerekeseken túl két magyar is volt a mezőnyben: Fetter Erik (EOLO-Kometa) másodszor állt rajthoz a viadalon, amelyet tavaly nem fejezett be. A magyar bajnok Valter Attila pedig két év után itt köszönt el a Groupama-FDJ-től, ő tavaly a 12. helyen ért célba. Ez most annyira nem jött össze, hogy kiállni kényszerült.

Szombaton 11 órakor derült időben vágott neki a mezőny a Bergamóból Comóba vezető 253 kilométeres távnak. Tízfős szökevénycsoport tekert el bő öt percre, miközben Valter már a táv harmadánál, az első emelkedőn a mezőny végén tekert, majd rosszullét miatt idő előtt ki is szállt. Az elöl haladókat 72 kilométerrel a cél előtt utolérte az esélyesek csoportja, amelyben – a nap elején szökni próbáló – Fetter Erik sokáig kitartott, ám az utolsó 50 kilométerre fordulva ő sem volt már az élmezőnyben.

Az esélyesek csoportját 19 kilométerrel a cél előtt a szlovén Pogacar támadása szedte szét, a címvédővel csak a Vueltán második spanyol Enric Mas, illetve a lejtmenetben felzárkózó honfitársa, Mikel Landa tudta tartani a tempót. Az utolsó emelkedőn Landa leszakadt, így harmadikként ért célba, az elsőségért pedig Pogacar és Mas sprintelt, az esélyeknek megfelelően előbbi bizonyult gyorsabbnak. Így a tavalyi Liege–Bastogne–Liege és lombardiai körverseny megnyerése után pályafutása harmadik nagy klasszikusán ünnepelhetett a 24 esztendős szlovén.
        Eredmény, lombardiai körverseny (Bergamo–Como, 253 km):
1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 6:21:22 óra
2. Enric Mas (spanyol, Movistar) azonos idővel
3. Mikel Landa (spanyol, Bahrain Victorious) 10 másodperc hátrány
...6. Alejandro Valverde 1:24 perc hátrány
...24. Vincenzo Nibali (Astana Qazaqstan) 2:17 p h.

Kapcsolódó írásaink