Sport

Már Szingapúrban ünnepelhet a holland Max Verstappen

Már a vasárnapi Forma–1-es Szingapúri Nagydíjon megvédheti világbajnoki címét Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője, ehhez azonban a győzelem önmagában nem lesz elég.

Már Szingapúrban ünnepelhet a holland Max Verstappen
Huszonöt évesen kétszeres világbajnok lehet Max Verstappen
Fotó: AFP/Kenzo Tribouillard

 A 25. születésnapját pénteken ünneplő Verstappennek arra van szüksége a címvédéshez, hogy a szingapúri viadal után a mostani, 116 pontos előnye legalább 138-ra nőjön, ennyit lehet ugyanis gyűjteni az utolsó öt versenyhétvégén.
Mivel Verstappen az eddig megrendezett 16 futamból 11-en diadalmaskodott, és a győzelmek tekintetében már senki nem érheti utol, pontegyenlőség esetén is az övé lenne a vb-cím.
A holland versenyző mögött az összetett második helyén a monacói Charles Leclerc (Ferrari) áll, harmadik Verstappen csapattársa, a mexikói Sergio Pérez, negyedik pedig a brit George Russell (Mercedes). Matematikailag még ők hárman érhetik be az éllovas címvédőt.
Ahhoz, hogy Verstappen már vasárnap ünnepelhessen, egyrészt mindenképpen győznie kell, ha sikere elmarad, akkor a címvédés is csúszik legalább egy hetet, a Szuzukában sorra kerülő Japán Nagydíjig.
Ha Verstappen nyer Szingapúrban, és megfutja a verseny leggyorsabb körét is, akkor a címvédéséhez az kell, hogy Leclerc legfeljebb nyolcadik legyen, Pérez pedig negyedikként vagy annál rosszabb helyen zárjon.
Ha a holland címvédő a plusz egy vb-pontot jelentő, leggyorsabb kör megfutása nélkül diadalmaskodik a villanyfényes vasárnapi viadalon, akkor második vb-címének megszerzéséhez arra van szüksége, hogy Leclerc legfeljebb kilencedik legyen, Pérez pedig a leggyorsabb kör teljesítése nélkül ne végezzen előrébb, mint a negyedik hely, vagy a leggyorsabb körrel együtt maximum ötödikként érjen célba.
A Szingapúri Nagydíj időmérő edzését szombaton – magyar idő szerint – 15 órakor rendezik, míg a 61 körös verseny vasárnap 14 órakor rajtol.

Kapcsolódó írásaink