Sport

A Veszprém megverte a román bajnokot a férfi kézilabda BL-ben

A Telekom Veszprém házigazdaként 33–30-ra bizonyult jobbnak a Dinamo Bucuresti csapatánál

A mérkőzés nyolcadik percében minden néző felállva, néma csendben emlékezett a csapat 2009-ben meggyilkolt román beállójára, az egykor 8-as számú mezben játszó Marian Cozmára, aki szeptember elején lett volna 40 éves.

A Veszprém megverte a román bajnokot a férfi kézilabda BL-ben
Megérdemelten győzött a Veszprém
Fotó: MTI/Szabó Miklós

Jobban kezdett, és gyorsan ellépett három góllal a Dinamo, és mivel a hazaiak egyhamar nem tudtak egyenlíteni, Momir Ilic vezetőedző a szokásosnál korábban kezdett cserélni, kapusposzton is változtatott. A 16. percben 8–8-nál utolérte a bukarestieket a Veszprém, de az ellenfél a folytatásban is élesebbnek, pontosabbnak tűnt, és jó védekezésre alapozva gyors támadásokkal megint elhúzott (14–10).

A sokat hibázó házigazdák nyitott védekezésre, a vendégek létszámfölényes támadójátékra váltottak, és mivel a hajrá a Magyar Kupa-címvédőnek sikerült jobban, a szünetben már „csak” 17–15-ös hátrányban volt.

Kiválóan indította a második felvonást a Veszprém, a meccs során először átvette a vezetést, a Dinamo pedig egyre komolyabb hátrányba került (22–18), mert edzője és játékosai egyre többet foglalkoztak a játékvezetéssel. A hazaiak sokkal jobban tudták kontrollálni ellenfelük játékát, támadásban pedig sokkal pontosabbak voltak, mint az első félidőben, ám Xavier Pascual vezetőedző időkérése után a román csapat is összeszedte magát, és a különbség csökkenni kezdett (29–27).

Az izgalmas hajrában Rodrigo Corrales védései és a türelmes, taktikus támadások segítették a házigazdát, amely a vártnál nagyobb csatában nyert.
Omar Jahja, Petar Nenadic és Rasmus Lauge Schmidt öt-öt góllal, Corrales 12 védéssel járult hozzá a sikerhez. A túloldalon Stanislav Kasparek és Andrij Akimenko is hétszer talált be. A két csapat ötödik egymás elleni tétmérkőzésén egy román siker mellett negyedszer nyert a Veszprém.

A meccs után a szurkolók megemlékezést tartottak a csarnok mellett Marian Cozma szobránál. Az eseményen részt vett a néhai kiváló játékos édesapja, Petre Cozma, valamint a Veszprém és a Dinamo vezetőedzője is.

A két vereséggel álló Pick Szeged csütörtökön a német THW Kiel vendége lesz, a három győzelemmel rendelkező Veszprém pedig jövő csütörtökön a dán GOG otthonában folytatja szereplését a BL csoportkörében.

Kapcsolódó írásaink